Októberben kezdődhet a kismamák kifizetése

Ha minden jól megy október közepén kaphatja kézhez elmaradt jövedelempótlékát kétszázötvenezer kismama. A kifizetésekkel egy időben újabb perek százai indulhatnak - írja a Magyar Hírlap.

Az adótörvény módosításának szükségessége miatt nem kezdték meg az elmaradt kismamapótlékok kifizetését az államháztartási hivatalok. A kormány ugyanis július végén úgy döntött, adólevonás nélkül utalja át az adóköteles járandóságokat, ehhez azonban módosítani kell az adótörvényt, amire leghamarabb a két hét múlva kezdődő őszi parlamenti ülésszakon lesz lehetőség - írja a Magyar Hírlap.

A július elsejétől Magyar Államkincstárként működő Államháztartási Hivatalba közben beérkeztek a területi szervek összesítései - mondta a lapnak Dani Csaba osztályvezető. Ezekből meg lehet állapítani az érintettek számát, igaz az adatok csak néhány nap múlva állnak rendelkezésre. A Pénzügyminisztérium 30 milliárdos, az államháztartás hiányát növelő kiadással számol, az erre szánt pénzt már elkülönítették.

A törvény elfogadásától számítva a hivatal 30 napon belül utalja a pénzt, külön igénylést csak azoknak kell beadniuk, akik valamilyen adminisztrációs hiba miatt nem jutottak hozzá a járandósághoz - írja a lap.

A kifizetésekkel egy időben kezdődnek meg a tárgyalások abban a több száz polgári perben, amelyet a Legfelsőbb Bíróság július eleji ítéletével elégedetlen szülők indítottak. Radovics Csillát, a kismamaperekben győztes ügyvédnőt máig érintettek tucatjai keresik meg felkérésükkel. Ezek az ügyek mind keresetek formájában landolnak a bíróságokon - mondta a Magyar Hírlapnak az ügyvédnő.

Radovics szerint a felperesek rövid és sikeres eljárásokra számíthatnak, mivel államigazgatási jogkörben elkövetett károkozás jogcímén három helyett öt évre visszamenően, kamatokkal együtt juthatnak hozzá a havi 6700 forintos juttatáshoz. A legfőbb eredményt ugyanakkor nem a perektől, hanem egy alkotmánybírósági beadványtól reméli az ügyvédnő, amelyet a családtámogatási törvény jogszerűtlenségeivel kapcsolatban készít. Az igazi lavinát az ügyvéd szerint az indítja majd el, ha az Alkotmánybíróság megalapozottnak ítéli a keresetet - írja a Magyar Hírlap.

KAPCSOLÓDÓ CIKK