A Fidesz szakértői úgy vélik, titkos egyezkedés folyik egy kisebb vízierőmű építéséről Dunakilitiben. A vízügyi hatóság vezetője szerint ugyanakkor nem titkos, hogy érkeztek kérvények ilyen jellegű beruházásra, ám az erről szóló döntésben a természetvédelmi és a környezetvédelmi szempontok alapján döntenek - írja a Népszabadság.

A térség fideszes országgyűlési képviselője egy dokumentumot mutatott fel Ásványrárón. Pap János szerint jó szándékú emberek küldték el neki annak bizonyítására, hogy a dunakiliti duzzasztóműnél mobilis törpe vízerőművet akar telepíteni, működtetni egy szlovák-cseh konzorcium. Mindez bátorítással felérő, előzetes helyi hatósági konzultációkkal történik - közölte Pap János, aki szerint ez előfutára lehet egy nagy erőmű megépítésének - írja a Népszabadság.

A településen felszólalt Székely László volt dunai kormánybiztos is, aki szerint másfél éve nem folytatnak tárgyalásokat a Dunáról a magyar és a szlovák hivatalok, mert a szocialista kormány megalakulása óta szünetelteti a tárgyalásokat, ezáltal súlyosan sérti a nemzetközi egyezményeket is. Medgyesy Balázs, a Fidesz Zöld Tagozatának elnöke bejelentette, hogy a tagozaton belül dunai szakmai kabinet alakul, mely figyelemmel kíséri a térség gondjait, s ellenzéki szerepben is megpróbálja érvényre juttatni az ország érdekeinek megfelelő szakmai, jogi megoldásokat - írja a lap

Janák Emil, az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője a Fidesz által közöltekkel kapcsolatban elmondta a Népszabadságnak, hogy nem csak egy cseh-szlovák, hanem egy magyar konzorcium is benyújtotta kérelmét törpe vízerőmű telepítésére Dunakilitinél. Ebben szerinte semmi titok nincs, mivel a hatósági okirattár nyilvános. A vízügy a két kérelmet a természetvédelmi és a környezetvédelmi hatóságoknak küldte el, s az ő szakvéleményük alapján döntenek. A duzzasztómű funkciója, tehát az ökológiai célú működtetés semmiképpen nem változhat meg - mondta Janák Emil, aki szerint a vízügy építőként nem vesz részt törpe erőművek telepítésében, és nem is működteti azokat.

Az igazgató közölte, már korábban is akart vízerőművet telepíteni Dunakilitibe egy áramszolgáltató vállalat (a lap szerint az ÉDÁSZ), ám garanciát kért arra, hogy legalább tizenöt évig fennmaradnak a mostani állapotok a duzzasztónál. A vízügy, mint a műtárgy kezelője, nem erre adott garanciát, ezért a cég visszalépett - mondta Janák Emil, aki azt is elmondta minden duzzasztóműnél nagy a befektetők érdeklődése, mert az unió tagjaként meghatározott mértékben kell majd megújuló energiaforrásokat felkutatnunk, s az EU pályázatokkal segíti az ilyen kezdeményezéseket. A Vas megyei Nick Rába-gátjánál például többen is vetélkednek a törpe vízmű telepítéséért, jelenleg négy vállalkozónak már van is elvi engedélye. Az kap rá lehetőséget, aki a legaktívabban vesz részt a táj ökológiai rehabilitációjában - mondta a Népszabadságnak az igazgató.