Három-ötmillió forint az idei augusztus 20-i tűzijáték kára, ami elsősorban a kigyulladt uszályból, a betört ablakokból és megsérült pirotechnikai eszközökből jön össze. A tűzijáték szervezői szerint ez a kár elenyésző ahhoz képest, amit az okozott volna, ha leállítják a tűzijátékot az uszály kigyulladásakor. A lángoló uszályról két embert mentettek ki a tűzoltók.

Három-ötmillió forint az idei tűzijáték utáni kár - mondta az [origo]-nak a tűzijátékot szervező cég ügyvezetője, Simon Gábor. Az ügyvezető úgy tudja, hogy ez az összeg nem kiemelkedő az előző évekhez képest.

A szervezők elsősorban a Gellérthegyen keletkező tüzektől tartottak, ezért a legtöbb figyelmet arra fordították, hogy ott ne keletkezzenek nagy károk. A tűzoltók már napokkal korábban több millió liter vízzel áztatták a hegyoldalt, ahol a korábbi évekhez képest kevesebb tűz keletkezett.

Nem sokkal a tűzijáték vége előtt felgyulladt azonban az az uszály, amelyről pirotechnikai eszközöket lőttek fel. A tűz "hibás pirotechnikai működés" miatt keletkezett - mondta a szervező cég, a Nexus Reklámügynökség Kft. pirotechnikai szakembere, Gecse István. Az uszályon lángra kapott a fa tartószerkezet, így keletkezett a nagy tűz, amiből két embert kellett kimenteniük a tűzoltóknak. A szervezők azt is fontolóra vették, hogy leállítsák a tűzijátékot, azonban ez szerintük jóval nagyobb kárt okozott volna, ezért a tűzijáték folytatása mellett döntöttek.

A faállványokkal kapcsolatban korábban a tűzijátékot tervező és kivitelező cég vezetője azt nyilatkozta a Népszabadságnak, hogy az idő rövidsége miatt használták ezeket az állványokat a fémeszközök helyett. Ezzel kapcsolatban azonban a szervező állítja: a tűzijátékoknál általában sok faszerkezetet használnak, és ahol gyúlásveszély volt, oda most is fémeszközöket helyeztek el. A szervező cég munkatársa azt is hozzátette: idén 3-4-szer annyi töltetet használtak, mint korábban, ezzel együtt nőtt a kockázat is.