Haláltábortól félti a szélsőjobb a Pilist

Megóvnák a "Pilis ősi, szakrális" jellegét, ezért ellenzik néhányan, hogy a piliscsabai lőtéren forgassák a Sorstalanság című film haláltáborhoz kapcsolódó jeleneteit. Antiszemitizmus és politikai okok vezérlik a tiltakozókat - mondják azok a helybeliek, akik hallottak már a protestálókról. A lőtéren korábban még benzinkutat is robbantottak, ráadásul nem is a Pilis-hegységhez, hanem a budaihoz tartozik.

Szűk, jól behatárolható kör tiltakozik az ellen, hogy a település határán levő lőtéren építsék fel a Sorstalanság című film egyik helyszínét, a haláltábort - mondta Platchek Jenő, a piliscsabai képviselő-testület MSZP-SZDSZ-es tagja, aki felhívta a filmesek figyelmét a helyszínre.

Védenék a szívcsakrát, az energetikai központot

Forrás: [origo]
Fotók: Barakonyi Szabolcs

A Magyar Nemzet című napilapban megjelent cikkek szerint többen tiltakoztak a tervek ellen, mondván a Pilis ősi szakrális hely. Szörényi Levente zenész szerint "a táj nyugalmát megbontaná, ha ott egy haláltábor épülne fel". Egy másik tiltakozó pedig azt nyilatkozta, hogy "a Pilis energetikai központ, a Kárpát-medence szívcsakrája", ezért nem ildomos megbolygatni egy haláltábor felépítése miatt akár egy filmforgatás kedvéért. Ennek megakadályozására pedig aláírásgyűjtést kezdeményeznek. Szörényi még párhuzamot is vont a forgatás és Saron mostani izraeli miniszterelnök templom-hegyi látogatása között: "ha mégis felépítik itt a haláltábort, akkor ugyanaz bekövetkezhet, mint Saron látogatása után". Ezt követően lángolt fel ugyanis ismét az izraeli-palesztin viszály, amelynek már több ezer áldozata van mindkét oldalon.

Itt benzinkutat is robbantottak

Forrás: [origo]

"Hosszú évtizedekig lőtér volt itt, ahol oroszok és magyarok, munkásőrök és honvédek lövöldöztek, robbantgattak, időnként még most is jönnek rendőrök gyakorlatozni" - mondta egy környéken lakó bácsi, aki nem érti, hogy miért zavarna bárkit is néhány barakk felépítése a lőtér hegyekkel körülölelt területén. A felépítendő barakkok mintegy két kilométernyire lennének Piliscsaba legközelebbi házaitól, ráadásul az egykori, gyönyörű környezetben található lőteret egy hosszú hegyvonulat zárja el a településtől. A lőtérnek azon a részén, ahová a díszleteket tervezik felállítani, három, félszáz méter hosszú betonfal meredezik. Ezek választották el egymástól a pisztolyos, géppisztolyos, géppuskás és a páncéltörős gyakorlatozókat. Még benzinkutat is robbantottak a lőtéren.

Piliscsabán nem igazán hallottak arról, hogy tiltakozó akció, aláírásgyűjtés készül a filmforgatás miatt. "Az egyik kezdeményező egy Trianon-emlékművet akart arra a hegyre építtetni, ahol lakik" - mesélte egy magát megnevezni nem kívánó helybeli, aki szerint az antiszemitizmus vezérli tiltakozásukat, amit az is bizonyít, hogy olyan kijelentéseket is tettek állítása szerint, hogy a Sorstalanság című mű Nobel-díjas írója, Kertész Imre nem is magyar.

A lőtér nem az önkormányzathoz tartozik, így az ottani forgatáshoz nem tőlünk kell engedélyt kérni a filmeseknek - mondta Deli Árpád alpolgármester, aki a sajtóból értesült a forgatással szembeni tiltakozásokról. Várhatóan Piliscsaba egyéb részein is lesz forgatás, ehhez az önkormányzatnak közterület-foglalási engedélye szükséges, de ezt még nem kérelmezték a filmesek. Az alpolgármester a tiltakozókkal ellentétben nem tartja aggályosnak a forgatást.

Forrás: [origo]

A 46 hektáros lőtér tulajdonosa a magyar állam, kezelője pedig a Belügyminisztérium. Itt szoktak a készenléti rendőrség tagjai gyakorlatozni, ezen a helyen próbálják például a tömegoszlatást. Az [origo] információi szerint noha július elsejétől a filmesek már birtokba vehetnék a terepet a Belügyminisztériummal kötött szerződés alapján, erre egyelőre még nem került sor, szeptember elsején még egyetlen kapavágás sem történt a helyszínen. A szerződés egyébként jövő májusig érvényes, addig a filmeseké a terep.

Kozák Dániel