A Medgyessy-kormányból eddig négy miniszter távozott. Valamennyi személycsere idén volt. Kiss Elemér, a Miniszterelnöki Hivatalt vezette, ő ügyvédi irodája állami megbízásai miatt volt kénytelen lemondani. Görgey Gábor kulturális, Jánosi György sport- és Kóródi Mária környezetvédelmi miniszter távozása az előre beharangozott kormányátalakítás része volt.

Elsőként, idén februárban, a kancelláriaminiszter, Kiss Elemér hagyta el a kabinetet, aki azért volt kénytelen lemondani, mert nagy vitákat váltott ki, hogy az előző munkahelye, a Forgács és Kiss ügyvédi iroda állami hivataloktól és cégektől fogadott el megbízásokat. Utódja a munkaügyi miniszter, az MSZP magas rangú politikusa, Kiss Péter lett.

A másik három miniszter a májusi kormányátalakítást követően volt kénytelen elhagyni a kabinetet. Így távozott a környezetvédelmi és vízügyi miniszter, az SZDSZ-es Kórodi Mária, akit a Fővárosi Állatkert igazgatója, Persányi Miklós követett a poszton. Mennie kellett az ifjúsági és sportminiszternek, Jánosi Györgynek is, akit nem sokkal azelőtt választottak az MSZP országos választmányának elnökének. Jánosi leváltása után azt nyilatkozta, hogy a "miniszterelnök kormányátalakítással kapcsolatos döntésében nem szakmai, hanem politikai, személyes szempontok játszottak közre".

A kulturális miniszter, Görgey Gábor sem maradhatott a posztján. Leváltásakor azt nyilatkozta, hogy ő eredetileg is csak egy évre vállalta a miniszterséget, amelyre Medgyessy Péter beszélte rá. Ő ugyanis legfeljebb főtanácsadó szeretett volna lenni a miniszterelnök mellett. Az író azért sem akart tovább miniszter maradni, mert túl nagy leterheltséget jelentett számára a miniszteri munka. Elmondása szerint a kormányalakításkor két nagy feladatot vállalt, és ezeket teljesítette is: egyrészt azt, hogy "rendbe teszi" a minisztérium munkáját, másrészt hogy megszervezi az angliai magyar kulturális évet. Utódja az MSZP alelnöke, Hiller István lett, aki az oktatási államtitkári posztot hagyta el ezért.