Csak a pénzre várnak a magyar mohamedánok, hogy mehessenek Irakba, ahol a magyar missziónak segítenének a Honvédelmi Minisztériummal kötött megállapodás szerint. A honvédelmi tárcának ugyanis jelenleg nincs pénze erre, mivel a magyar kontingens és eszközeik kiutazását is ők hitelezték, amelyet az ígéretek szerint az amerikaiaknak kell állniuk.

"Most szponzorokat keresünk, hogy kiutazhassunk Irakba, ezt tanácsolta Szenes Zoltán vezérkari főnök is" - mondta a Magyar Iszlám Közösség elnöke, Bolek Zoltán, aki hozzátette: "már szereztünk egy egymillió forintos támogatót, még kétmillió forint kellene." "Azért is fontos lenne a kiutazásunk, mert összeállítottunk egy mintegy százezer euró értékű gyógyszercsomagot is, amelyet vinnénk magunkkal. Ezt a magyar katonákkal közösen osztanánk majd ki az ottani rászorulók részére" - mondta a magyar iszlámok vezetője, aki szerint ez a gesztus sokat segíthet a magyarok pozitív megítélésében a helyiek körében.

A magyar muszlimok két arab nyelvű, helyismerettel is rendelkező tolmácsot adnának a magyar kontingens mellé, akiknek a tolmácsolás mellett feladatuk lesz a helyi vallási vezetőkkel és médiával való kapcsolatfelvétel. Mindezek egyfajta védelmet jelenthetnek a magyar katonák számára, hogy ne a megszálló hatalmat lássák bennük az irakiak, hanem a segítő barátot - vélte Bolek Zoltán, aki még nem tudja, hogy a két emberüknek helyet szorítanak-e a magyarok al-hillai táborában.

A Honvédelmi Minisztériummal kötött megállapodás alapján a magyar mohamedánok már tartottak előadásokat az iraki és iszlám kultúráról az Irakba menő katonák részére a kiképzés során. Érezhető volt a fogékonyság a katonák részéről a hallottak iránt, bár ismereteik igencsak hézagosak voltak - mondta a magyar iszlám vezető.

A Magyar Iszlám Közösség - amennyiben kijutnak Irakba - egy humanitárius irodát nyitna Bagdadban, amely segítené a magyar nagykövetség munkáját is. Az ottani helyiséghez ingyen juthatnak hozzá a magyar muszlimok - mondta Bolek Zoltán.