Lemondott Csehák Judit

Csehák Judit egészségügyi miniszter a mai kormányszóvivői tájékoztatón bejelentette: felmentését kérte a miniszterelnöktől. Csehák hivatalosan azzal indokolta távozását, hogy csak egy évre vállalta a miniszterségét. Csehák Judit minisztersége bő egy éve alatt több vitás ügyet is keresztülvitt a kormányon és a parlamenten. Csehák ezután egy hamarosan létrejövő állami betegjogi alapítvány kuratóriumi elnöke lesz Medgyessy ígérete szerint. A kormányszóvivő a tájékoztatón bejelentette: a hírekkel ellentétben László Csaba pénzügyminiszter marad a posztján.

Távozik posztjáról az egészségügyi miniszter, és a hónap végén lemond képviselői mandátumáról is. Csehák Judit azzal indokolta lemondását, hogy a kormányalakításkor kötött egy eddig nem publikus megállapodást Medgyessy Péter miniszterelnökkel. E szerint egy évre vállalja a tárca vezetését, az egy év letelte után pedig visszatérnek a kérdésre. Májusban a kormány átalakításakor azért nem merült fel távozása, mert a kórháztörvényt mindenképpen végig akarta vinni - mondta Csehák.

Június végén, a kórháztörvény elfogadása után viszont már felajánlotta lemondását a miniszterelnöknek, ekkor azonban Medgyessy arra kérte, nyár végéig még mindenképpen maradjon a tárca élén. A kormányfő felkérte ugyanis, hogy a gyógyszerár-támogatást dolgozza ki, és szeptember elsején egyeztessenek ismét. Mivel az egészségügyi miniszter nem gondolta meg magát, hétfőn megállapodtak a kormányfővel abban, hogy hétvégén közösen bejelentik távozását és egyben megnevezik az utódot is. A kiszivárgott hírek miatt azonban már szerdán sor került a bejelentésre, de utód még nincs.

Az eredeti tervek szerint Csehák legkésőbb a jövő májusi EU-csatlakozásig maradt volna posztján. Most azonban úgy látja, annyira felgyorsultak az események, hogy nem marad tovább. Jobb, ha az új miniszter viszi végig az uniós tárgyalásokat - vélte Csehák.

Csehák azt állítja, hogy távozásának nincs köze a költségvetési tárgyalásokhoz. Közölte ugyanakkor, hogy kitart korábbi véleménye mellett: 50-70 milliárd forintra van szüksége a tárcának terveihez, ennek nagy része azonban biztosított a leköszönő miniszter szerint.

A távozó miniszter saját jövőjéről elmondta, hogy egy hamarosan létrejövő állami betegjogi alapítvány kuratóriumi elnöke lesz Medgyessy ígérete szerint. Emellett azonban már nem akar tovább politizálni, ezért visszaadja képviselői mandátumát a hónap végén, miután az MSZP dönt arról, hogy ki kapja meg a megüresedő helyet.

A távozó miniszter utódjáról várhatóan az MSZP hétvégi frakcióülésén tesznek javaslatot a miniszterelnöknek. Lapértesülések szerint Vojnik Mária, az egészségügyi bizottság elnöke, Kökény Mihály egészségügyi politikai államtitkár és Molnár Lajos szabad demokrata szakértő esélyes.

Gál J. Zoltán kormányszóvivő a tájékoztatón közölte: a hírekkel ellentétben, nem távozik a pénzügyi tárca vezetője. László Csaba esetleges menesztése azután merült fel, hogy az MSZP-ben többen is bírálták a minisztert. Kovács László pártelnök a keddi elnökségi ülés után elismerte: a tárca kommunikációja valóban nem sikeres, majd hozzátette: ez László felelősségét is felveti. Az [origo] információi szerint László Csabával a miniszterelnök beszélt az ügyben. A Pénzügyminisztérium és az MSZP között az 53. heti nyugdíj kifizetése, az szja-csökkentés elmaradása, a lakáshitelek adókedvezményének eltörlése, a távhőszolgáltatás áfájának növelése és az ingatlanadóra vonatkozó minisztériumi tervek miatt alakult ki korábban vita.

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK