A magyar alkotmány módosítását sürgeti a NATO-főtitkár

Ahhoz, hogy Magyarország hadra fogható erőkkel álljon a NATO rendelkezésére, minél hamarabb meg kellene állapodni a magyar alkotmány módosításáról - közölte a katonai szervezet főtitkára, miután találkozott Medgyessy Péter miniszterelnökkel Budapesten. A kormányfő bízik benne, hogy még ősszel sikerül megegyezni az ellenzékkel.

Medgyessy Péter miniszterelnök csütörtökön megbeszélést folytatott a Budapesten tartózkodó NATO-főtitkárral, Lord George Robertsonnal. A találkozót követő sajtótájékoztatón elhangzott, a megbeszélésnek három fő témája volt: a transzatlanti kapcsolatok, a katonai szervezet reformja és a magyar alkotmány tervezett módosítása, amely a kormány hatáskörébe utalná a NATO-feladatokkal kapcsolatos döntéseket.

A tervezett módosítás értelmében a magyar fegyveres erők a kormány engedélye alapján vehetnének részt ENSZ-, EU-, EBESZ- vagy NATO-békefenntartói, illetve humanitárius akcióiban. Jelenleg az Országgyűlés dönt a magyar katonai szerepvállalásokról.

A tervezett alkotmánymódosításról szólva a miniszterelnök azt mondta, véleménye szerint ehhez az ellenzék támogatását is meg lehet nyerni. Medgyessy bízik benne, hogy a parlament őszi ülésszakán sikerül megegyezni az ügyben.

A kormányfő a transzatlanti viszonnyal kapcsolatban közölte: az Egyesült Államok és Európa nem vetélytársak, hanem stratégiai partnerek. Medgyessy szerint ezért a NATO-n belül sem kell választani egyik vagy másik között.

George Robertson a találkozót követő tájékoztatón kijelentette: Magyarországon a lehető leggyorsabban megállapodásra kellene jutni az alkotmánymódosításról, hiszen ez biztosítaná, hogy hadra fogható erőkkel álljon a NATO rendelkezésére.

A főtitkár beszélt arról is, hogy az elmúlt négy évben Magyarország teljesen egyenrangú tagjává vált a NATO-nak. Szerinte ezt többek között a koszovói háború idején is bizonyította Magyarország. Robertson a jelenlegi legfontosabb feladatnak a NATO reformját nevezte, amelyhez komoly anyagi és politikai döntéseket kell meghozniuk a tagországoknak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK