Az ügyészség cáfolja, hogy Kulcsár szökését segítették volna

Tagadta a Fővárosi Főügyészség azt a lapértesülést, hogy a hivatal egyik osztályvezető ügyésze kiszivárogtatta korábban a tv2 riporterének a Kulcsár Attila ellen tervezett nyomozás részleteit. A Népszava szerint ugyanis azért sikerült idejében külföldre szöknie a sikkasztással gyanúsított brókernek, mert a riportertől előre értesült az ügyész terveiről.

Heves ügyészségi tiltakozást váltott ki a Népszava egyik csütörtöki cikke. Az írás meg nem nevezett rendőrségi forrásokra hivatkozva azt állítja: egy kereskedelmi tévé riportere - aki Kulcsár Attila barátnője - információkat kapott a Fővárosi Főügyészség osztályvezető ügyészétől a Kulcsár ellen tervezett eljárásról. A riporter értesüléseiről beszámolt a brókernek, aki így előre tudta, hogy mire készülnek az ügyészek, és még idejében külföldre tudott szökni.

Sódor István fővárosi főügyész szerint viszont nem segíthette a Fővárosi Főügyészség osztályvezetője Kulcsár Attila külföldre szökését azzal, hogy tájékoztatta a tv2 riporterét - Kulcsár Attila barátnőjét - a bróker elleni nyomozásról. Az ügyész ugyanis nem is adott interjút a tv2-nek, csak vágóképeken szerepelt. Helyette Borbély Zoltán szóvivő tájékoztatta június 20-án a riportert, ráadásul nem is a brókerbotrányról, hanem a vecsési számlagyárral kapcsolatos vizsgálatokról. Az osztályvezető ügyész néhány szót váltott a riporterrel, de konkrétumokról egyáltalán nem beszélt az újságíróval, csak annyit mondott neki, hogy ki fogják vizsgálni minden részletre kiterjedően a folyamatban lévő ügyeket. Kulcsár ellen viszont a K&H-ügy kapcsán még nem nyomoztak ekkor az ügyészségen, az osztályvezető előtt így június 20-án még ismeretlen volt Kulcsár neve - állították a Fővárosi Főügyészség csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Kiderült ugyanakkor, hogy Kulcsár telefonbeszélgetéseit a titkosszolgálatok már júniusban is lehallgatták, még azelőtt, hogy nyomozást rendeltek volna el a brókerügyben. A lehallgatások miatt derült ki, hogy a tv2 riportere és Kulcsár kapcsolatban álltak egymással. A lehallgatási jegyzőkönyv szerint egy telefonbeszélgetés alatt hosszasan sértegették az osztályvezető ügyészt, de a bróker elleni nyomozás részleteiről nem esett szó.

Borbély Zoltán, az ügyészség szóvivője közölte, hogy az ügyészség jelenleg azt vizsgálja, hogy a cikk alapján milyen jogi lépéseket tegyenek. Garamvölgyi László, az ORFK szóvivője pedig azt mondta a sajtótájékoztatón, hogy sem az ügyészségnek, sem a hivatal munkatársainak nincs köze Kulcsár Attila szökéséhez. A szóvivő szerint Salgó László országos rendőrfőkapitány tényfeltáró vizsgálatot rendelt el az ügy körülményeinek kivizsgálására.