Minden eszközzel meg kívánja akadályozni a II. kerület szocialista polgármestere, hogy a kerületben prostituáltak dolgozzanak. Ezért annak a bírósági ítéletnek sem tesznek eleget, mely szerint hatósági igazolást kell kiadniuk, hogy a kerület mely utcái nem tartoznak a "védett övezethez", ahol az utcalányok jogszerűen végezhetik munkájukat. A polgármester szeretné, ha vigalmi negyedeket létesítenének, amivel a prostituáltak is egyetértenek, de ettől függetlenül kérik a hatósági bizonyítványt.

A Magyarországi Prostituáltak Országos Egyesülete azért perelte be több másik mellett a II. kerületi önkormányzatot, mert kérésük ellenére nem adtak hatósági bizonyítványt arról, hogy mely terület tartozik a védett övezethez és mely nem. Ez azért volt fontos számukra, mert ennek alapján dönthető el, hogy az utcalányok hol dolgozhatnak anélkül, hogy törvényt sértenének. A bíróság a prostituáltaknak adott igazat, és július 16-i döntésében kötelezte az önkormányzatot arra, hogy adjon ki hatósági bizonyítványt a védett övezetről.

Az önkormányzat a napokban kapta kézhez a bíróság írásbeli határozatát - mondta Horváth Csaba polgármester, aki hozzátette, hogy minden eszközzel meg kívánja gátolni, hogy utcalányok dolgozzanak a kerületben. Az [origo] kérdésére, mely szerint ez azt jelenti-e, hogy nem tesznek eleget a bírósági határozatnak és nem állítanak ki hatósági bizonyítványt a prostituáltak által használható területekről, a polgármester azt felelte: "vannak nyitott egységek a törvényben, amelyek lehetővé teszik a folyamat akadályozását". A politikus hozzátette, nem ért egyet azzal, hogy lakott övezetben kelljen kijelölni türelmi zónákat.

A II. kerület egyik legfrekventáltabb helyén, a Balogh Ádám utca, Bimbó út, Endrődi Sándor utca kereszteződésében, a szabad ég alatt tartott sajtótájékoztatón Horváth Csaba kijelentette, rossz a maffiaellenes törvény prostitúcióról szóló része, ezért országgyűlési képviselőként kezdeményezni fogja ennek megváltoztatását, csakúgy, mint a New York-i egyezmény felülvizsgálatát, amely tiltja a bordélyházak működtetését. A politikus szeretné elérni, hogy a prostituáltak távol a lakott területektől, ellenőrzött keretek között folytathassák tevékenységüket.

A polgármester emellett egyeztetéseket kezd a fővárossal is a témában, mert szerinte nem a kerületek feladata kijelöni a türelmi zónákat. Horváth Csaba megjegyezte, nem a prostituáltak ellen van, és  tiszteletben tartja jogaikat, de szerinte nekik is tiszteletben kellene tartaniuk mások jogait.

A prostituáltak kérik a hatósági bizonyítványt

A vigalmi negyed létesítésének ötletével egyetért Földi Ágnes, a Magyarországi Prostituáltak Országos Szövetségének elnöke, de közölte, a hatósági bizonyítványt ettől függetlenül igényelni fogják a II. kerülettől. "És ha ezzel azt érjük el, hogy a polgármester a vigalmi negyedek mellé áll, akkor azt megköszönjük".

"Amennyiben létrejön az első vigalmi negyed, természetesen azonnal eláll az egyesület a hatósági bizonyítványok kiadásának kérésétől" - idézte az MTI Földi Ágnest.