Elfogták Rejtőt, házkutatás a Brittonnál

A rendőrség Hegyeshalomnál őrizetbe vette és gyanúsítottként kihallgatta Rejtő E. Tibort, a K&H volt vezérigazgatóját, aki a brókerbotrány miatt mondott le. Közben házkutatást tartottak a K&H-üggyel kapcsolatba hozott Britton Kft. irodájában és több telephelyén. A cég ügyvezetője azt mondta, hogy nem hallgatták ki őket, de elvittek több zsák iratot és adathordozókat is.

A rendőrség még pénteken gyanúsítottként hallgatta ki Rejtő E. Tibort, a K & H volt vezérigazgatóját, akit sikkasztásban való bűnrészességgel vádolnak. A bankár feltehetőleg megtudta, hogy mire készülnek a nyomozók, azért akarta elhagyni az országot. A rendőrség azonban Hegyeshalomnál elfogta. Garamvölgyi László, az ORFK kommunikációs igazgatója a távirati irodának megerősítette az elfogás tényét, és a bankár kihallgatását.

Rejtő E. Tibor a múlt hét végén a Népszabadságnak adott hosszabb interjúban azt állította, hogy csak erkölcsi felelősség terheli, és elképzelhetetlennek tartja, hogy büntetőjogi következményei legyenek rá nézve az ügynek. Közölte, hogy a belső ellenőrzés közvetlenül a bank holland és belga tulajdonosainak tartozott beszámolással. Rejtő többször is tagadta, hogy Kulcsár az ő közvetlen irányítása alatt intézte volna ügyeit és azt is, hogy Kulcsárnak különleges jogosítványai voltak.

A volt vezérigazgatót azonban más szálak is fűzték a sikkasztási ügy egyik vélt szereplőjéhez. A brókercég ügyfeleitől ellopott pénzt ugyanis olyan cégeken futtatták keresztül, amelyek magyarországi képviselője, Schönthal Henrik kapcsolatban lehetett Rejtővel. Korábbi cégeit ugyanis a bankár korábbi munkahelyének székhelyén jegyezték be, valamint a 80-as években mindketten Londonban dolgoztak.

Házkutatás a Brittonnál

Forrás: [origo]
Kordont húztak a Britton épülete köré

Rendőrök vannak a Britton Kft. irodáiban - jelentette a cég székhelyéről péntek délelőtt az [origo] tudósítója. Az ORFK megerősítette a házkutatás tényét, amely délután fél kettőkor ért véget. Az akció eredményéről a távozó nyomozók nem adtak felvilágosítást, de láthatóan több iratköteget elvittek magukkal.

A házkutatást a rendőrség azzal indokolta, hogy a K & H Equities brókercégnél kirobbant pénzmosási ügyben adatok merültek fel a cég érintettségéről. A szóvivő közölte, hogy a cég vezetőit jelenleg nem gyanúsítják bűncselekmény elkövetésével.

Mészáros János, a Britton Kft. egyik ügyvezetője a házkutatás után újságíróknak azt mondta: a nyomozók 2-3 zsák iratot és számítógépes adathordozót foglaltak le és vittek magukkal. Mészáros szerint a rendőrök elsősorban a K & H üggyel, illetve a Britton anyacégével és Britton Consultings Kft.-vel kapcsolatos dokumentumokra voltak kíváncsiak. Több beruházás dokumentumait, így a romániai Lotus Plázához kapcsolódó papírokat is magukkal vitték.

Forrás: [origo]
Mészáros János, a Britton ügyvezetője nyilatkozik

Mészáros közölte, hogy a K & H Bank ügyében egyelőre nem hallgatták ki a Britton vezetőit, és az ügyvezető gyanúsításukról sem tudott. A pénteki rendőri akcióról kijelentette: nem lepte meg a házkutatás, mert - mint mondta - az utóbbi napok fejleményei után jogos lépés volt az igazság felderítése érdekében.

Mészáros a II. kerületi szocialista polgármester, Horváth Csaba reklámcégével kötött szerződésről kijelentette: reklámgrafikai szolgáltatásokra évi 10-15 szerződést is köt a Britton. Az üzletkötésről ugyanakkor azt mondta, hogy arról nem a Britton vezető döntöttek, akik később meglepődtek, mikor tudomásukra jutott, hogy üzleti kapcsolatban állnak a szocialista polgármester cégével.

A Britton Kft. a K&H brókercégével kapcsolatban állt, vezetőit szoros személyes és üzleti kapcsolat fűzi az ügy fő gyanúsítottjához, Kulcsár Attilához. A cég fő tulajdonosa egy amerikai off-shore cég, az azonos nevű Britton LLC. Ennek tulajdonosai ismeretlenek, a magyarországi cég vezető azt állítják, hogy nem tudják, kik állnak a rejtélyes vállakozás hátterében.

Kerék Csaba, a Britton Magyarország vezetője az [origo]-nak adott interjúban csütörtökön még azt mondta, hogy nem tud a rendőrség vizsgálódásáról, de nem lepné meg, ha ellenőriznék a cég számlamozgását. Elismerte szoros kapcsolatát Kulcsár Attilával, de azt állította, hogy nem tudja, mit követhetett el a brókercégnél. Saját tevékenységüket szakmainak írta le, és tagadta, hogy közük lenne a politikához.

A Figyelő című hetilapban megjelent K&H belső ellenőrzési információk utaltak arra, hogy a Kulcsár Attila a Brittonon keresztül került kapcsolatba egy magas rangú kormánypolitikussal, és munkatársai előtt azt sejtette, hogy a cég mögött a nagypolitika áll. Ezután kérte az ellenzék, hogy az MSZP és Medgyessy Péter miniszterelnök tisztázza viszonyát a Brittonnal. A kormányszóvivő és a szocialista párt sajtóosztálya határozottan visszautasította, hogy az MSZP-s politikusokat és a kormányt bele próbálják rántani a K&H-ügybe, amit tisztán büntetőügynek tartanak.

Komáromi Gergely - György Bence

Fotó: Barakonyi Szabolcs

KAPCSOLÓDÓ CIKK