Díjmentes vízum az Ukrajnából érkezőknek

Díjmentes vízumlehetőséget ajánlott fel az ukrán állampolgároknak a magyar fél a vízumtárgyalások szombati fordulóján. Magyarország cserébe a magyar állampolgárok vízummentes beutazását kérte Ukrajnába. A kisebbik ellenzéki párt üdvözölte a kormányjavaslatot.

Díjmentes vízumlehetőséget ajánlott fel az ukrán állampolgároknak Magyarország - közölte a külügyi szóvivő szombaton. A vízumtárgyalások újabb fordulóján a magyar fél ezért cserébe a magyar állampolgárok vízummentes beutazását kérte Ukrajnába - mondta Tóth Tamás, aki hozzátette: "Ezzel a kárpátaljai magyarság és a korábban rendszeresen hozzánk látogató ukrán állampolgárok gyakorlatilag a korábbiakkal megegyező feltételekkel, de más formában jöhetnek Magyarországra, a határon túli magyarság gyakorlatilag minden változtatás nélkül tarthatja a kapcsolatot Magyarországgal november 1-jét, az európai uniós csatlakozással összefüggő vízumköteles határátlépés bevezetését követően is.

A külügyi szóvivő elmondta: a vízumkötelezettség kérdéséről Szerbiával a jövő héten tárgyalnak. A magyar kormány várhatóan Szerbiának is olyan javaslatot tesz, amely teljes mértékben kielégíti mind a vajdasági magyarság, mind pedig Szerbia korábban megfogalmazott igényeit - közölte Tóth Tamás.

A Magyar Demokrata Fórum üdvözölte az Ukrajnának tett kormányjavaslatot, mert - mint Dávid Ibolya pártelnök szombaton közölte - ez a kárpátaljai magyarságot kedvezően érinti. Az MDF azért is javasolta már korábban az ingyenes vízumot, mert a korlátozott tartalmú kettős állampolgárság intézményének bevezetését hosszas diplomáciai eljárás előzi meg, valamint a vonatkozó jogszabályok módosítása is időigényes - mondta Dávid.

KAPCSOLÓDÓ CIKK