A nemzetbiztonsági bizottság is vizsgálja a brókerbotrányt

Az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága kedden megkezdi a vizsgálódást a K & H Equities és az Inter-Európa Bank ügyével kapcsolatban; a testület napirendi javaslata szerint Tóth Andrást hallgatják meg a képviselők. A nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő államtitkár mellett azonban nagy valószínűséggel másokat is maga elé idéz majd a bizottság. Áder János Fidesz-frakcióvezető és Bácskai János dandártábornok meghallgatását már kezdeményezték a szocialisták.

Tóth András az MTI-vel közölte: megkapta a meghívót a bizottság keddi ülésére, és el is megy a tanácskozásra. A politikai államtitkár meghallgatását a Fidesz és az MDF egyaránt fontosnak tartja a brókerbotránnyal kapcsolatban. A politikai államtitkárnak tisztáznia kell, milyen szerepe van a K & H brókercégének ügyében - jelentette ki az elődje, Demeter Ervin. A Fidesz többek között kíváncsi arra is, hogy miért fogadta Tóth András a ma már több milliárd forintos sikkasztással vádolt Kulcsár Attilát. Egy nappal később az MDF elnöke egy szabadkígyósi fórumon azt mondta: választ várnak arra, hogy a titkosszolgálat első embere miként kerülhetett személyes kapcsolatban a brókerrel. Az MDF azt is tudni szeretné, igaz-e, hogy Tóth András Kulcsár Attilától "azért kért listát ügyfeleiről és adatot pénzforgalmukról", hogy a bróker "megúszhassa a felelősségre vonást" - közölte Dávid Ibolya. Az ellenzéki felvetések kapcsán Tóth András azt mondta, hogy "megfelelő választ ad" majd az őt ért vádakra a bizottsági ülésen.

Az államtitkár mellett nagy valószínűséggel másokat is meghallgat majd a nemzetbiztonsági bizottság. A Fidesz Kiss Péter kancelláriaminiszter meghallgatása mellett érvelt a múlt héten, a szocialisták viszont Áder János és Bácskai János dandártábornok meghívására tettek javaslatot. A szocialista képviselők megszavazzák az államtitkár meghallgatását, de kezdeményezték a Fidesz frakcióvezetője és a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ felfüggesztett főigazgatója meghívását is - mondta Tóth Károly (MSZP), a bizottság alelnöke. Az MSZP-s javaslat szerint először Áder Jánost, majd Bácskai Jánost kellene meghallgatni. Tóth András beszámolójára utánuk kerülhetne sor - tette hozzá. A szocialista képviselők arra kíváncsiak, miről tárgyalt Áder János Kulcsár Attilával, illetve Bácskai János milyen megbízás alapján beszélt a brókerrel.

"Ha a meghívó idejében megérkezik, akkor természetes állok a nemzetbiztonsági bizottság rendelkezésére" - mondta Áder János. Bácskai János is közölte: kész elmenni a meghallgatásra, ha meghívják.

KAPCSOLÓDÓ CIKK