A kabai önkormányzat szeretné megkapni a település közelében található lőteret, amelyhez 2001-ben jutott hozzá a kisgazdákhoz kötődő, Torgyánné Cseh Mária által vezetett Független Női Szövetség. Bár az ingatlant már két éve a nőszövetség birtokolja, továbbra is az önkormányzat tartja a rendben - írja a Népszabadság.

A Kincstári Vagyonigazgatóság két évvel ezelőtt közel 1800 állami ingatlanra írt ki pályázatot közhasznú civil szervezetek számára. A pályázaton sikeres szervezetek ingyen juthattak hozzá ingatlanhoz, amelyeket tulajdonosként működtethetnek, és bérbe is adhatnak. Az ingatanokat ugyanakkor tizenöt évig nem idegeníthetik el, azaz nem adhatnak túl rajtuk.

A pályázati eljárás több esetben is vihart kavart. A Hajdú-Bihar megyei Kabán például azt kifogásolták, hogy a közelben lévő, egy lődombból és egy tüzelőállásából álló lőtér - amelyet korábban az MHSZ működtetett - a Torgyánné Cseh Mária által vezetett és a Független Kisgazdapárthoz közel álló nőszövetség birtokába került. A kisgazdapárt elnöke akkor Torgyán József volt. A Független Női Szövetség sikeresen szerepelt a pályázaton: országszerte összesen 36 állami ingatlanhoz jutott.

Kaba szeretné visszaszerezni a lőteret. Szűcs Béla polgármester a Népszabadságnak nyilatkozva azt mondta: a nőszövetség egy fantomszervezet, így hiába szeretnék visszaszerezni az ingatlant, valójában nincs kitől. A város vezetésének ugyanis nem sikerült megtalálnia a szervezet megyei képviselőjét, Kabán pedig nincs alapszervezete a nőszövetségnek.

A polgármester elmondta azt is, hogy a 720 négyzetméteres ingatlan ugyan 2001 óta a Független Női Szövetség birtokában van, de azóta is az önkormányzat tartja rendben. Szűcs Béla tudomása szerint az elmúlt két évben a nőszövetség részéről senki sem kereste fel a lőteret.

A kabai polgármester hozzátette: elvárják, hogy a nőszövetség, amely ingyen jutott hozzá a lőtérhez, lemondjon az ingatlanról a település javára. A területen pihenőparkot vagy szánkódombot alakítana ki az önkormányzat.

A Független Női Szövetség országos alelnöke, Korényi Attiláné a Népszabadság megkeresésére azt mondta: nem tudja ki a szervezet Hajdú-Bihar megyei képviselője. Korényi Attiláné szerint erre csak a nőszövetség elnöke tudna választ adni, Torgyánné Cseh Mária azonban nem válaszolt a lap megkeresésére.