Magyar bankokon és cégeken keresztül akartak tisztára mosni 4,5 milliárd forintnyi készpénzt egyelőre ismeretlen elkövetők. Az [origo] információi szerint a pénz külföldről csempészett árukból származott. Az ügyben a rendőrség és a pénzügyőrség is nyomoz.

Az Országos Rendőr-főkapitányság Pénzmosás Elleni Osztálya egy hónapja indított nyomozást egy milliárdos pénzmosásgyanús ügyben. Garamvölgyi László, az ORFK kommunikációs igazgatója az [origo]-nak elmondta: egyelőre ismeretlen elkövetők mintegy 4,5 milliárd forintnyi készpénzt akartak tisztára mosni magyar pénzintézeteken és cégeken keresztül. A pénz külföldről becsempészett árukból származott.

Az ORFK a csempészési ügyben nyomozó vám- és pénzügyőrségtől értesült a pénzmosási tervekről. Garamvölgyi László további részleteket nem kívánt elárulni a nyomozásról. Annyit hozzátett, hogy ismeretlen tettes ellen indítottak eljárást, így még nincsenek gyanúsítottak.

Megkerestük a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságát is, ahol azonban a nyomozás érdekére hivatkozva nem kívántak tájékoztatást adni az ügyről. Sipos Jenő szóvivő arról sem kívánt nyilatkozni, hogy a pénzügyőrök mióta nyomoznak az ügyben.

A pénzmosási és csempészési ügyről - amelyről a rendőrség és a pénzügyőrség egyaránt szűkszavúan nyilatkozik - az ORFK Pénzmosás Elleni Osztályának vezetője, Molnár Csaba alezredes tett említést egy keddi sajtótájékoztatón, amelyen a brókerbotrány fejleményeit ismertették.

A tájékoztatón felvetődött, hogy a brókerbotrány mekkora volumenű ügynek számít a rendszerváltás utáni bűncselekmények között. Molnár Csaba erre azt válaszolta: a brókerbotrány elsősorban a média érdeklődése miatt ver fel nagy port. Az alezredes példának hozta a 4,5 milliárdos pénzmosási ügyet, amelyben szintén szokatlanul nagy összegről van szó, de a sajtó eddig mégsem foglalkozott vele.