A magyar hatóság már nem nyomoz az 1991-ben, a ferihegyi repülőtérre vezető úton, oroszországi zsidó kivándorlók ellen elkövetett merénylet kapcsán, "bár voltak felismerések, de az elmúlt tíz évben ezeknek az értéke megkérdőjeleződött, és bizonyítékokat nem tudtak beszerezni" - mondta el Petőfi Attila alezredes szerdán.

A nyomozás akkori vezetőjét a távirati iroda kereste most meg annak kapcsán, hogy az ARD német televízió teletext szolgálatának szerdai értesülése szerint a német szövetségi főügyész a budapesti merénylet ügyében vádat emelt Andrea Klump volt terrorista ellen. A gyanú szerint a volt terrorista egy autóba rejtett robbanószert, amit egy távirányítóval működésbe hozott, amikor az oroszországi zsidókat szállító autóbusz a jármű mellett elhaladt a Ferihegyi úton. Az akkori merényletben két magyar rendőr súlyosan, a busz utasai közül hárman könnyebben megsérültek.

Kay Nehm, német szövetségi főügyész közlése szerint a merényletnél használt személyautót egy németül beszélő férfi Magyarországon bérelte hamis jogosítvánnyal, és a férfi kíséretében egy németül beszélő nő volt. Petőfi Attila alezredes, a nyomozás akkori vezetője elmondta: "a merényletnél használt személyautót valóban hamis okmányokkal bérelték, valamint azonos hamis úti papírokkal béreltek Budapesten lakásokat is, és ezek egy névhez kötődtek". Hozzátette: a nyomozás során több név felbukkant, de egyik személyről sem tudták bebizonyítani, hogy köze lenne a merénylethez. "Voltak felismerések, de az elmúlt tíz évben ezeknek az értéke megkérdőjeleződött, és ezért bizonyítékokat nem tudtunk beszerezni" - mondta az alezredes.

Közlése szerint a Magyarországon született szakértői vélemény ma sem hozható nyilvánosságra, mert az ügyben a német hatóság folytatja nyomozást. Petőfi Attila azt is elmondta, hogy tudomása szerint a Budapesti Rendőr-főkapitányság Vizsgálati Főosztálya időközben megszüntette a nyomozást, mert "párhuzamos eljárást azonos elkövetői körre nem folytathatnak". Az alezredes információja szerint a Németországban folyó nyomozás ez év végére befejeződhet.

A német főügyészség korábban azt közölte, hogy egy budapesti lakásban talált tárgyi bizonyítékokon Andrea Klumpra, illetve a feltételezett terroristára, Horst Ludwig Meyerre utaló anyagokat találtak, amelyeket csak a budapesti merénylet elkövetése után tíz évvel, új kriminalisztikai módszerek segítségével tudtak összefüggésbe hozni a két személlyel. Andrea Klump ügyvédje, Wolfgang Kronauer Frankfurtban, az ARD televíziós állomás teletext szolgálatának adott nyilatkozata szerint védencének semmi köze sincs a magyarországi merénylethez. Andrea Klumpot 1999 szeptemberében Bécsben fogták el, s azt állította, hogy 1987-től kezdve palesztin szervezeteknél tartózkodott Libanonban.

Az elfogott volt terroristanő társaságában lévő Horst Ludwig Meyer szembeszállt a biztonsági emberekkel, s a tűzpárbajban életét vesztette. Andrea Klumpot kiadták Németországnak, s Stuttgartban a spanyolországi Rota egyik diszkója ellen 1988. június 17-én elkövetett robbantásos merénylet miatt kilencévi elzárásra ítélték, s jelenleg büntetését tölti.