Legtöbben a Dunába fulladtak bele idén

Tavaly 215-en haltak meg a vizekben, idén eddig 146 ember lelte halálát tavakban és folyókban. Az idei szezonban kétszer annyian fulladtak a Dunába, mint tavaly, sokakat partközeli helyeken kapott el a sodrás. A Balatonba kevesebben fulladtak bele idén, mint egy éve, ám a bányatavak tucatszám szedték áldozataikat - írja a Magyar Hírlap.

Az alacsony vízállás miatt sokakat vonzottak magukhoz a Duna teljes hosszában tucatnyi helyen kialakuló fövenyek. A legtöbb dunai tragédia Paks magasságában, illetve a főváros körzetében történt. Az áldozatok kevesebb, mint negyede volt nő, főleg 30-45 év közötti férfiak lelték halálukat a folyóban, tizennégy esetben az áldozat ittassága is közrejátszott - írja a Magyar Hírlap.

A lap szerint tiltó tábla közelében kicsivel több mint egy tucat tragédia történt, sokan a legális fürdőhelyeken, a homokos parttól alig 10-15 méterre tűntek el a sodrásban. A Dunába összesen hatvanketten, a Balatonba kilencen, a Tiszába tizennégyen fulladtak bele.

A többi magyarországi folyóban, csatornákban, tavakban és bányatavakban több mint hatvanan lelték halálukat. A szomorú statisztikához tartozik, hogy az alacsony vízállás miatt a Duna valamennyi áldozatát megtalálták a vízirendőrök. Télen gyakran hónapok telnek el míg előkerül a holttest.

A Balaton déli partján fürdőzők az alacsony vízállás miatt idén jóval messzebbre bemerészkedtek gumimatracon, csónakon, vízibiciklin. Előfordult, hogy a szélárnyékból kikerülve, a part menti légáramlatok besodorták őket, és a szembeszélben nem tudtak kievickélni a vízből. A vízi mentők tucatszám halászták ki a vízből ezeket az elgyötört fürdőzőket. Legtöbbször délután kellett menteni, mert a strandolók eddigre kifáradtak, napszúrást kaptak, vagy többet ittak a kelleténél.

A nyári főszezonban a kisebb tavak is szedték áldozataikat, a tragédiák közel egyharmada kisebb-nagyobb bányatavaknál történt, és számos szerencsétlenségnél játszott szerepet az alkoholfogyasztás. Az ily módon felbátorodott strandolók, felhevült testtel minden óvatosságról megfeledkezve vetették be magukat a hirtelen mélyülő vízbe - írja a Magyar Hírlap.