Öt díszpolgára lehet idén Budapestnek

Az eddigieknél több, összesen 5 díszpolgára lehet idén Budapestnek - az erről szóló javaslatot csütörtök délután az MSZP, az SZDSZ és a Fidesz-MKDSZ frakció képviselőinek szavazatával fogadta el a Fővárosi Közgyűlés eseti bizottsága.

A főpolgármester által hetekkel ezelőtt személyes javaslatként ismertetett Demján Sándor üzletember, Marián István tábornok, valamint Raoul Wallenberg egykori svéd diplomata mellett a Schiffer János főpolgármester-helyettes által indítványozott Eötvös Péter zeneszerző és Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi is díszpolgári címet kap várhatóan szeptember végén a koalíciós többségű közgyűléstől.

Zsinka László, a MIÉP frakcióvezetője azt nyilatkozta, hogy a jelölések egyoldalúsága miatt nem támogatott egyetlen javaslatot sem. Nehezményezte, hogy a "más irányból érkező" jelöltek szóba sem kerülhettek.

Az MDF-nek nem volt szavazati jogú képviselője az ülésen. Zsinka László beszámolt arról, hogy a zárt ülésen az egyik vita Raoul Wallenberg jelölése körül alakult ki. Egyebek közt azért, mert szerinte a közgyűlési szabályozás alapján posztumusz elismerés nem adható. Hozzátette, a javaslat szorgalmazója ennek áthidalására kezdeményezte, hogy tekintsék élő személynek Wallenberget, akinek haláláról a mai napig nincs hiteles információ. A képviselő amiatt is kifogásolja ezt a döntést, mert a főváros szabályozása szerint a díszpolgárnak személyesen kell átvennie elismerését a közgyűlés ülésén.

A Fővárosi Közgyűlés által évente engedélyezett hat Pro Urbe Budapestért díjra 52 személyi és 8 kollektív javaslat érkezett. Többségi szavazással idén Ascher Tamás rendező, Ágh Attila egyetemi tanár, Moldova György író, Psota Irén színésznő, Vass Károly sportvezető és Vikár György orvos mellett voksolt az eseti bizottság. Zsinka László elmondta: egyedül Psota Irén kapott egyhangú támogatást a szavazáskor.

A javaslatot szeptember végi ülésén véglegesíti a Fővárosi Közgyűlés, november 17-én pedig a főváros ünnepnapja alkalmából rendezendő ünnepi ülésen adják majd át a díjakat.