Honvédségi vezetők korábbi nyilatkozataival ellentétben elképzelhető, hogy nem 2004 novemberében, hanem csak 2005 júniusában szerel le az utolsó sorkatona. A Honvédelmi Minisztérium rendelete szerint ugyanis még 2005 januárjában is sorozhatnak. Egy februári kormányrendelet viszont úgy fogalmaz, hogy 2005 elejére szűnik meg a kötelező sorkatonai szolgálat.

A Honvédelmi Minisztérium  29/2003. számú rendelete szerint az utolsó bevonulás legkésőbb 2005 januárjában lesz, így az utolsó sorkatonák június 29-én szerelnek le a honvédségtől. Matyuc Péter, a tárca kommunikációs főigazgatója szerint a rendelet nem azt jelenti, hogy 2005-ben mindenképpen behívnak fiatalokat, hanem azt, hogy legkésőbb ekkor hívhatják be őket a honvédséghez. Azt, hogy mikor lesz az utolsó bevonulás, a honvédelmi miniszter dönti el, Juhász Ferenc azonban konkrét időpontról eddig még nem határozott - mondta Matyuc.

Bár Juhász Ferenc határozott időpontot még nem közölt, az [origo] Társalgójában tavaly agusztus 16-án úgy nyilatkozott, hogy 2006-ra biztosan megszűnik a sorkatonaság. A kormányprogramban is az szerepel, hogy legkésőbb 2006-ig szűnik meg a sorozás.

Annak ellenére, hogy a rendelet lehetővé teszi, hogy még 2005-ben is sorozzanak, magas rangú honvédségi vezetők korábban már arról beszéltek, hogy 2004 novemberében leszerel az utolsó sorkatona is. Havril András, a vezérkari főnök helyettese az Országgyűlés Honvédelmi Bizottságának áprilisi ülésén azt mondta, hogy terveik szerint a légierőhöz 2004 márciusában, a szárazföldi csapatokhoz pedig 2004 májusában vonulnak be az utolsó sorkatonák. Így az utolsó leszerelések 2004 szeptemberében és novemberében lesznek Havril korábbi állítása alapján.

Szenes Zoltán vezérkari főnök júniusban azt közölte, hogy a legoptimistább elképzelések szerint már 2004 végén leszerelhetnek az utolsó sorkatonák, az utolsó bevonulás várhatóan 2004 júniusában lesz. Mécs Imre, a honvédelmi bizottság SZDSZ-es tagja szerint a testületet tavasszal arról tájékoztatták, hogy 2004 végén, 2005 elején leszerel az utolsó sorkatona. Azóta ezzel ellentétes információkat nem közöltek a parlamenti bizottság tagjaival - mondta a képviselő.

Egy februári kormánydöntés szerint is 2005 elejére szűnik meg a kötelező sorkatonai szolgálat. Matyuc szerint nincs ellentmondás a kormány és a tárca rendelete között, szerinte éppen a kormányrendelet alapján készítette el a HM is saját határozatát a bevonulásokról. Mécs Imre értelemézésben ugyanakkor 2005 év elején már le kellene szerelniük az utolsó sorkatonáknak, nem ekkor kellene bevonultatni őket.

A Hadkötelezettséget Ellenzők Ligája szerint "ez a csúszás keserű csalódottságot fog okozni az érintett fiatalok körében, és könnyen lehet, hogy ennek a csalódottságnak a kisugárzó hatása a kormánypártok népszerűségére is negatív hatással lesz".