Kivesznek a kulcsszavak Medgyessy beszédéből

Egy hónapja Medgyessy Péter miniszterelnök beszédeiben még hemzsegtek a kulcsszavak: a köztársaságról, gyermekprogramról és Európa-tervről beszélt. Az utóbbi egy hónapban viszont nyomtalanul eltűntek ezek a kulcsszavak, helyüket az "építkezés" vette át. A politológusok véleménye megoszlik a jelenségről. Van, aki szerint egy jó darabig nem várhatók "nagy szavak" Medgyessytől, akinek most elsősorban az ellenzék támadásaira kell válaszolnia. Más szakember szerint ez az MSZP kommunikációjának sajátossága: cserélgetik a szlogeneket, emiatt viszont nem megy át az üzenet a választókhoz.

Medgyessy Péter miniszterelnök augusztusban intenzív médiaoffenzívába kezdett - állapította meg elemzésében a Political Capital, amelyet a Népszabadság idézett pénteki számában. Három hét alatt öt nagy interjút adott és két nagy horderejű beszédet mondott a miniszterelnök. Ezekből a beszédekből ugyanakkor hiányoztak a korábbi kulcsszavak. Medgyessy február óta - elsőként a február 11-i parlamenti országértékelő beszédben - intenzíven használta a köztársaság szót, szintén februárban jelentette be az Európa-tervet, a szekszárdi hídavató beszédében pedig meghirdette az Európa-terv új részeként a gyermekprogramot. Az utóbbi egy hónap beszédeiből azonban már hiányoztak ezek a kulcsszavak, bár a miniszterelnök bevezetett egy új kulcsszót: "az építkezést". Ezt a szót először az augusztus 19-i, Örömkoncerten mondott beszédében használta: "A jövő az építkezés, az országépítés".

 

Fricz Tamás politológus szerint az augusztus 19-i beszéd fordulópontnak tekinthető. "Akkor még használta Medgyessy Péter a korábbi kulcsszavakat, utána viszont a nagy és nemes szavak helyett a prózai szavak ideje jött el" - mondta az [origo]-nak. A politológus szerint ennek az az oka, hogy a miniszterelnök bajban van: direktben próbál az ellenzéki támadásokra válaszolni. Fricz példaként említette, hogy szerinte a gazdasági válság kezelésében koncepciótlan a kormány, illetve túl közel került a kormánytagokhoz a brókerbotrány.

 

"Alapvető és súlyos kérdésekre kell válaszolni, ezért most nem emelkedhet el a hétköznapoktól" - indokolta a politológus, hogy miért tűntek el szerinte a korábbi kulcsszavak a miniszterelnöki beszédekből. "Most a tisztázás ideje jött el. Komoly válság van, ezért jó ideig nem fogunk hallani nagy szavakat a miniszterelnöktől" - állította Fricz Tamás.

 

Török Gábor politológus szerint ugyanakkor nem egy hirtelen fordulatról van szó. "Az MSZP kommunikátorai tévedésben vannak a politikai marketinget illetően. Szerintük nem egy szót kell ismételgetni, hanem cserélgetni kell a szlogeneket" - mondta Török az [origo]-nak. Példaként említette, hogy a "köztársaságon" kívül így volt ez a "jóléti fordulat" és a "nemzeti közép" kifejezésekkel is. Utóbbi a választások idején bukkant fel, és 2003 februárjáig tartott, amikor átvette a helyét a "köztársaság".

 

"Nem a nyári eseményekkel függ össze ez a jelenség" - közölte a politológus. "Az MSZP azt hiszi, ha sokszor ismételgetnek egy szót, beleunnak az emberek. Pedig ez fordítva van. Ha valamit ezerszer elmondanak, arra az emberek 5 százaléka figyel fel" - tette hozzá a szakember, aki szerint emiatt a szocialisták "jelszótúltengésben szenvednek", miközben a "papagájkommandó" sokkal hatásosabb lenne.

 

Azt Török is elismerte, hogy augusztus végére feltűnően eltűntek a korábbi jelszavak, de szerinte most az "építkezés" veszi át a teret, amíg egy újabb szlogen le nem váltja azt is.

 

Kapcsándi Dóra

KAPCSOLÓDÓ CIKK