Már gyalog is átgázolhatunk a Dunán

Egyes helyeken akár gyalog is át lehetne kelni a Duna két partja között, olyan alacsony a víz. Van olyan Duna-ág, ahol már a kajakosok sem tudnak evezni - írja a Népszabadság.

Nagymaros közelében és Budapest alatt is olyan gázlók alakultak ki a rendkívül alacsony vízállású Dunán, ahol akár gyalog is át lehet kelni az egyik partról a másikra, itt a folyó mélysége alig éri el a 140 centimétert, de Újpestnél sem több másfél méternél - írja a Népszabadság.

Az alacsony vízállás miatt a Gellért-hegynél kilátszik az Ínség-szikla a mederből, amely csak 70 centiméternél alacsonyabb vízállásnál látható. A hiedelem szerint, ha a szikla előtűnik, akkor a következő évben kevés lesz az ennivaló.

A hajózás szempontjából a Szentendrei-Duna-ágban a legkritikusabb a helyzet, itt már hetek óta nem közlekedteti hajóit a Mahart. Tahinál, és Leányfalunál már szinte a homokon állnak a kikötőállomások, a nagy Duna-ágon is csak az alig 1,1 méteres merülésű Bíbicek járnak, amelyek Bécsbe viszik az utasokat.

Dobák István, a Mahart üzemeltetési vezetője szerint Bajánál, a Sugovica-ágban már a kajakosok sem tudnak evezni. Ilyen nagyon alacsony vízállás utoljára 1947-ben volt, akkor azonban csak néhány napig tartott az 51 centiméteres vízszint - írja a Népszabadság.

KAPCSOLÓDÓ CIKK