Medgyessy levélben lobbizik Nastasénál

Medgyessy Péter miniszterelnök levelet írt Adrian Nastasénak az aradi Szabadság-szoborcsoport ügyében, amelyben a román kormányfő támogatását kéri. Ugyanis kétségessé vált, hogy október 5-re elkészül a 13 aradi vértanú emlékműve, miután formai okokra hivatkozva a helyi szakhatóság leállíttatta az építkezést.

"Az erdélyi magyarság számára az aradi Szabadság-szoborcsoport a nemzeti öntudat, a szülőföldhöz való kötődés, a közös magyar-román történelmi múlt, az országaink és népeink közötti megbékélés jelképe" - áll a magyar kormányfő levelében. Medgyessy Péter számára "személyes ügy és érzelmi kérdés az aradi Szabadság-szobor felállításának ügye" - derül ki a leveléből. 

Hétfőn vált kétségessé, hogy fel lehet-e állítani október 5-én Aradon a 13 vértanú tábornok emlékét megörökítő Szabadság-szobrot, miután a helyi szakhatóság leállította az emlékmű talapzatának építését, formai okokra hivatkozva. Ez azért volt meglepő fordulat, mert az előző csütörtökön Markó Béla, az RMDSZ elnöke személyesen tárgyalt Adrian Nastase miniszterelnökkel a Szabadság-szobor kérdéséről. Akkor úgy tűnt, semmi sem állja útját annak, hogy az emlékművet a tervezett időpontban, október 5-én felállítsák. Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke, Ion Iliescu román államfővel való tanácskozása után csütörtökön azt közölte: továbbra sincs esély arra, hogy a következő napokban folytatódjanak az aradi vértanúk emlékét idéző Szabadság-szobor felállításának   felfüggesztett munkálatai.

A szobor ügyében korábban Mádl Ferenc köztársasági elnök levelet írt Ion Iliescunak, Románia elnökének.