Összement a Balaton

Az utóbbi hónapokban annyira kevés eső esett, hogy gyakorlatilag az összes magyarországi tó és folyó vízszintje jelentősen, évtizedek óta nem látott mértékben csökkent. A Balatonon az előírt 70 centis legkisebb vízállás helyett csupán 27 centit mértek. A tó vize a déli parton sok helyen 150 méterrel beljebb húzódott. Emellett a Velencei-tó is összement, a Duna pedig közel nyolc méterrel alacsonyabb, mint tavaly ilyenkor.

Forrás: MTI
Sok helyen már keresni kell a vizet a Balaton medrében

Évtizedek óta nem volt olyan alacsony az országban a tavak és folyók vízszintje, mint most. A Balaton legalacsonyabb vízszintje 70 centiméter lehetne az előírások szerint. Ehelyett azonban most mindössze 27 centit mértek Siófoknál. Ez azt jelenti, hogy jelenleg mintegy fél méterrel kisebb a tó vízmélysége, mint a kevésbé aszályos időkben. A déli parton hosszú szakaszokon - többek között Zamárdi környékén - már 150 méterrel beljebb húzódott a víz a kiépített parthoz képest.

Annak ellenére, hogy évek óta apad a Balaton, az [origo] által megkérdezett vízügyi szakemberek szerint nem kell félnünk attól, hogy mindez jelentős problémát okoz. A Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság siófoki kirendeltségén elmondták, hogy méréseik szerint a Balaton vize most is kiváló minősítést kapott. Igaz, a hajóközlekedésben többször okozott nyáron problémát az alacsony víz. Idény nyáron a Velencei-tó is kisebb lett: az előírt 130 centis legkisebb vízállás helyett itt csak 85 centit mértek. Ennek ellenére a tó vizét így is megfelelőnek minősítették a szakemberek.

Emellett a Dunán is látszanak a csapadékhiány jelei. Tavaly augusztus 18-án, amikor az árvíz Budapestnél tetőzött, 848 centiméteres vízszintet mértek a Vigadó térnél. Most azonban már csak 72 centit. A folyó déli szakaszán sok helyen gázlók alakultak ki az aszály miatt. Ráadásul a folyó szerbiai szakaszán közel hatvan éve a Dunába süllyedt, második világháborús tankokat is találtak a kiszáradt mederben.

Vízügyi szakemberek szerint jellemző a a magyarországi időjárásra, hogy 7-9 éves periódusokban száraz, illetve nedvesebb időszakok váltogatják egymást. A száraz periódusnak - amely már közel tíz éve kezdődött - így hamarosan véget kell érnie. A szakemberek szerint ezért nincs is szükség vízpótlásra.

KAPCSOLÓDÓ CIKK