Egy aláírt e-mailen bukott meg Rejtő

Kulcsár egy feljegyzése és egy általa aláírt kinyomtatott e-mail miatt került előzetes letartóztatásba Rejtő E. Tibor - írja a Népszabadság. Rejtő és Kulcsár a brókerbotrány kitörése előtt megpróbálta eltüntetni a bizonyítékokat, ám ebben megakadályozták őket a Pannonplast-ügy miatt ideküldött belga revizorok. A lap szerint Kulcsár Bácskai János tábornokon keresztül igyekezett magát menteni, akivel többször is találkozott. Bácskai Kulcsárék társaira volt kíváncsi, a találkozókról a belügy- és a kancelláriaminiszter is tudott.


 

Egy Kulcsár Attilának tulajdonított, aláírás nélküli feljegyzés és az írásszakértő véleménye juttatta rács mögé a Kereskedelmi és Hitelbank lemondott vezérigazgatóját - írja a Népszabadság. A lap szerint Rejtő E. Tibor kézjegyeként azonosították a "Kulcsár menlevelének" mondott, egymondatos e-mailen szereplő aláírást, amely lehetővé tette, hogy Kulcsár ellenőrizetlenül és ellenőrizhetetlenül rendelkezzen ügyfelei pénzével.

A K & H Bank lemondott igazgatója azt hitte, hogy Kulcsár hazahozatala előtt nem indul ellene büntetőeljárás. Egy Kulcsár Attilának tulajdonított, aláírás nélküli feljegyzés azonban lehetővé tette, hogy eljárást indítsanak Rejtő E. Tibor ellen. A feljegyzés több tranzakciót nevesített, amelyre Rejtő adott utasítást s amely a bróker ismeretei szerint törvénysértő volt - írja a Népszabadság.

A lap szerint Rejtő és Kulcsár bukását a Pannonplast-ügy kirobbanásakor a bank tulajdonosai által Budapestre küldött belga revizorok okozták, mert megakadályozták az érintett banki dolgozókat és vezetőket a bizonyítékok eltüntetésében. Kulcsár a botrány kirobbanásakor egyik bizalmasának azt mondta: "Rejtővel összefogva egy év alatt rendbe hoztuk volna a dolgokat. A nagybefektetőkkel lenyelettük volna a veszteséget, és akkor folytatódik minden úgy, mint a botrány kirobbanása előtt." Csakhogy a belga revizorok, majd a különböző hatósági vizsgálódások, végül a rendőrségi-ügyészségi eljárások lehetetlenné tették a terv megvalósítását.

Kulcsár igyekezett menteni, ami menthető. Egy társasági eseményen ismerkedett meg Bácskai Jánossal, a szervezett bűnözés elleni koordinációs központ volt vezetőjével, akivel - a lap információi szerint - 2003. június eleje és július 5. között hatszor találkozott, és legalább háromszor beszéltek egymással telefonon. A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat a június 21-i, 22-i és 24-i beszélgetésüket már lehallgatta. Kétszer Budapesten találkoztak, ahol Kulcsár állítólag a Pannonplast-ügyről és a K & H brókercégénél történt visszaélésekről is beszámolt a tábornoknak, aki mindkét felettesének, Lamperth Mónika belügyminiszternek és Tóth Andrásnak, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkárának is szóbeli jelentést tett erről.

Június 26-án Tóth találkozott Kulcsárral. Bácskai ugyanakkor Kiss Péter kancelláriaminisztertől azt kérte, hogy - nem mint a maffiaellenes központ vezetője, hanem mint nemzetbiztonsági tábornok - újra kapcsolatba léphessen a brókerrel. Állítólag azért találkozott vele még háromszor Ausztriában (a korábban kiszivárogtatott hírekkel ellentétben nem Bécsben), hogy megtudja, kikkel működött még együtt Rejtő. Kiss Péter nem utasíthatta Bácskait, csak tudomásul vehette tervét, ő viszont mindhárom találkozója után jelentette a történteket a miniszternek. Bácskainak a kancelláriaminiszter hallgatólagos támogatásával végzett magánnyomozása a Népszabadság tudomása szerint nem hozott átütő sikert.

KAPCSOLÓDÓ CIKK