Hétfő helyett hétvégén tartják az autómentes napot

Az európai autómentes nap alkalmából szombaton a fővárosi Hercegprímás utcában, vasárnap az Andrássy út teljes hosszában és a Felvonulási téren tartanak beszélgetéseket, koncerteket. Az európai autómentes nap szeptember 22-e, hétfő, de mivel Magyarország nem résztvevője, csak támogatója a rendezvények, így elsősorban a hétvégén tartják meg az autómentes nappal kapcsolatos rendezvényeket.

Szeptember 22. az európai autómentes nap, amelyen idén már több mint másfélezer európai település vesz részt. Magyarország nem vállalt kötelezettséget a megünneplésére, ezért a legtöbb kerületben és településen nem hétfőn, hanem szombaton és vasárnap tartják a rendezvényeket. Szombaton a Bazilika mellett tart beszélgetéseket a Levegő Munkacsoport.

Vasárnap lezárják az Andrássy utat teljes hosszában és környezetvédelmi programokat, sportbemutatókkal, kiállításokat és koncerteket rendeznek. Délután beszédet mond Demszky Gábor főpolgármester, Persányi Miklós környezetvédelmi, és Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter.

Hétfőn tartják az autómentes napot viszont az I., III., VIII., XI., és XVIII. kerületben. A Városmajori Parkbarátok szervezete is a hétfői napra kéri szórólapokon az autósokat, hogy hétfőn utazzanak tömegközlekedési járművekkel és tűzzenek ki zöld szalagot.

Az autómentes nap eredetileg francia kezdeményezés volt, 2000-ben karolta fel az Európai Unió környezetvédelmi főbiztosa, Margot Wallström, és létrejött egy koordináló szervezet is. Tavaly tovább szélesítették a rendezvényt, és az Autómentes Naphoz kapcsolódóan Mobilitási Hetet is meghirdettek.

KAPCSOLÓDÓ CIKK