A Köztársasági Elnöki Hivatal nyílt napot tart szombaton és vasárnap a Sándor-palotában. A látogatók a két napon délelőtt 10 órától délután 18 óráig nézhetik meg az államfői hivatalnak helyt adó, közelmúltban felújított épületet.

A Sándor-palota bejárata

Kinyitotta kapuit a látogatók előtt szombaton a köztársasági elnök hivatala a kulturális örökség napjai eseménysorozat keretében. Mádl Ferenc köztársasági elnök fogadta az első látogatókat, akiknek a Sándor-palota történetéről beszélt. A palotát az érdeklődők - több más közintézmény mellett - szombaton és vasárnap 10-18 óráig ingyenesen látogathatják.

A Köztársasági Elnöki Hivatal az idén januárban költözött az Országházból a Várba. A Sándor-palotát eredetileg a miniszterelnöki hivatal részére építették újjá, azonban a választásokon győztes szocialista párti miniszterelnök nem kívánt odaköltözni. Medgyessy Péter egy bizottságot kért fel arra, hogy találjanak megfelelő funkciót a palotának. A háromtagú bizottság végül úgy találta, hogy a legcélszerűbb, ha a köztársasági elnök hivatala költözik az épületbe. A parlament tavaly novemberben alkotott törvényt arról, hogy a köztársasági elnök és hivatalának székhelye a budavári Sándor-palota.