Fajtalankodás gyanúja miatt nyomoz a rendőrség egy kunszentmiklósi önkormányzati képviselő ellen, akit csalás miatt már korábban nem jogerősen elítélt a bíróság. A Fidesz és az MDF jelöltjeként megválasztott M. Árpádnak nem ez az első szexuális jellegű ügye. Korábban több helyi fiatalember azt állította: a képviselő azt kérte tőlük, hadd elégítse ki őket orálisan.

Megrontás gyanújával őrizetbe vettek egy kunszentmiklósi férfit - közölte kedd délelőtt megjelent közleményében a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság. A rendőrséghez eljuttatott feljelentések szerint M. Árpád a Kiskunsági Kulturális Egyesület kunszentmiklósi székházában - amelyet a helyi fiatalok gyakran látogatnak - ismerkedett meg három 13 éves fiúval.

Őket elhívta lakására azzal az ürüggyel, hogy megbeszéljék, hogyan válhatnak az egyesület teljes jogú tagjává. A megbeszélés helyett azonban pornográf filmeket vetített a fiúknak, majd fajtalankodott velük - áll a rendőrség közleményében. A tanúkihallgatások után M. Árpádot őrizetbe vették, és kedd délelőtt megkezdték a kihallgatását.

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság alezredese, Ferenczy László az [origo] kérdésére elmondta: az őrizetbe vett férfi azonos azzal az M. Árpáddal, akinek ügyében idén áprilisban született elsőfokú ítélet. Az alezredes egyéb részleteket nem kívánt elárulni az ügyről.

M. Árpád önkormányzati képviselő Kunszentmiklóson, a 2002-es őszi választáson a Fidesz és az MDF jelöltjeként választották meg. A polgármester után ő kapta a legtöbb szavazatot a településen. A képviselő először még a tavalyi önkormányzati választások előtt, 2002. október 14-én került előzetes letartóztatásba.

Az ügyészség azzal vádolta, hogy Kiskunsági Ifjúsági és Kulturális Egyesület elnökeként azt ajánlotta a szervezethez jelentkező polgári szolgálatos fiatalembereknek, hogy ha nem tartanak igényt a nekik járó pénzre, akkor nem kell tényleges munkát végezniük. Mivel az ügyészség szerint M. Árpád a helyi munkaügyi központtól felvette a polgári szolgálatos fiatalok után járó összeget, ezért a képviselőt vesztegetés mellett csalással is vádolták.

Az ügy vádiratában az is szerepelt, hogy M. Árpád két jelentkező esetében nem a munkaügyi központtól érkező pénzt kérte, hanem szexuális ajánlatot tett nekik. A képviselő a vádirat szerint arra kérte a fiatalembereket, engedjék meg neki, hogy orálisan kielégítse őket.

Mivel M. Árpád már a szavazás idején is előzetes letartóztatásban volt, ezért képviselői esküjét is csak megválasztása után hónapokkal, 2003. január 30-án tette le. A kunszentmiklósi eskütételre a kecskeméti börtön civil ruhás fegyőrei kísérték el.

A Kecskeméti Városi Bíróság áprilisban hirdetett ítéletet a képviselő ügyében. M. Árpádot két év három hónap börtönre ítélte, továbbá három évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától, és kötelezte a nyomozási költségek egy részének megfizetésére is.

Az áprilisi ítélet  nem jogerős, az ügyész súlyosbításért, a védelem pedig enyhítésért fellebbezett. Az ítélettel ugyanakkor megszűnt az előzetes letartóztatás, és M. Árpád szabadlábra került. Egészen mostanáig, amikor is a fajtalankodási ügyben őrizetbe vették a rendőrök.

A kunszentmiklósi polgármester az [origo] megkeresésére elmondta, tud arról, hogy M. Árpáddal szemben újabb rendőrségi eljárás indult. Hozzátette: ez a képviselő magánügye, ezért az önkormányzat semmilyen formában nem kíván foglalkozni a hatósági eljárással. A polgármester megerősítette, hogy M. Árpád a büntetőügy és a hónapokig tartó előzetes letartóztatás ellenére továbbra is tagja a képviselő-testületnek.

Pethő András