Földhivatali dolgozókat vettek őrizetbe

Őrizetbe vettek kilenc földhivatali dolgozót és három ingatlannepperként tevékenykedő személyt Budapesten. Az ügyintézőket azzal gyanúsítják, hogy pénzért soron kívül végeztek el bizonyos munkákat. A rendőrség a Nemzetbiztonsági Hivataltól kapott adatok alapján indított nyomozást az ügyben.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Osztálya vesztegetés alapos gyanúja miatt őrizetbe vett kilenc földhivatali ügyintézőt. A rendőrség a Nemzetbiztonsági Hivataltól kapott adatok alapján indított nyomozást az ügyben.

A BRFK munkatársai kedden házkutatást tartottak a Fővárosi Kerületek Földhivatalnál, és ennek során állították elő a kilenc ügyintézőt. Őket azzal gyanúsítják, hogy átlagosan tízezer forintos juttatásért soron kívül intézték a tulajdoni lapokkal kapcsolatos munkákat. Ez lényegében azt jelentette, hogy a kapott pénzért a szokásosnál jóval hamarabb, akár 24 órán belül kiadták a kért tulajdoni lapokat.

A rendőrség előállított további három, nem a földhivatal alkalmazásában álló személyt is. A BRFK sajtóügyeletese az [origo]-nak elmondta: ezek a személyek ingatlannepperként tevékenykedtek, és a gyanú szerint ők vesztegették meg az ügyintézőket. Tevékenységük abból állt, hogy a földhivatalnál sorban álló embereknek felajánlották, pénzért elintézik, hogy hamarabb elintézhessék ügyüket. A tőlük kapott pénz egy részét továbbadták az ügyintézőknek, a többit pedig megtartották.

A tizenkét gyanúsított kihallagatását kedd délelőtt megkezdték a BRFK munkatársai. A rendőrség egyúttal kezdeményezte mind a tizenkét személy előzetes letartóztatását.