Két sakkozó is dobogós a legsikeresebb fiatalok között

A száz leggazdagabb magyarról és az ötven legsikeresebb magyar üzletasszonyról megjelent kiadvány után a Magyar Hírlap elkészítette az ötven legsikeresebb fiatalról szóló kiadványt. A fiatalokat rangsorolták is, az első helyen a 24 éves Lékó Péter sakkozó végzett. Az ötven sikeres fiatal közé bekerült Polgár Judit sakkozó, Bozsik Yvette táncművész, Gerendai Károly, a Sziget szervezője és Ónodi Eszter színművész is. A listán csak két politikus szerepel: Gál J. Zoltán kormányszóvivő és a fideszes Rogán Antal.

Szerdán megjelent a Magyar Hírlap kiadványa, melyben a legsikeresebb fiatalokat - 35 éves korig - rangsorolták. Az első helyen Lékó Péter sakkozó végzett, a második Farkas Ádám, a CIB vezérigazgatója lett, a harmadik helyen ismét egy sakkozó: Polgár Judit. Őket követi Kóczé Angéla, a brüsszeli Európai Roma Információs Központ vezetője, Bozsik Yvette táncművész, Lázár Zoltán üzletember, Kovács Kokó István üzletember, olimpiai bajnok bokszoló, Schilling Árpád színházi rendező, Gerendai Károly, a Sziget szervezője és Kóka János, az Elender Rt. vezérigazgatója. Az ötven sikeres fiatal közé két politikus került: Gál J. Zoltán kormányszóvivő és a fideszes Rogán Antal.

Írja meg az [origo]-nak, hogy Ön szerint ki az 5 legsikeresebb magyar fiatal!

A napilap válogatásában jóval több művész, mint pénzember szerepel: a reklám-és médiaszakembereket is ide számítva az ötvenes csoport majdnem 40 százaléka, 19 ember sorolható a művészek közé. Az IT-iparágból meglepően kevesen, összesen hárman kerültek be a sikeres fiatalokról készült válogatásba. Sportolók, illetve ex-sportolók közül négyen szerepelnek a listán.

Az ötvenes csapat legfiatalabbja Lukács Manuéla feltaláló, aki 19 évesen hat bejelentett találmányt és három ipari formatervet mondhat magáénak. Hétéves volt, amikor elkészült első találmánya, a bővíthető, összecsukható babaház. A listán szereplők közül a második legfiatalabb a 23 éves Yonderboi, aki jelenleg második lemezén dolgozik, de tevei között szerepel a filmrendezés is. Szintén 1980-as születésű Oláh "Cumó" Árpád dzsesszzongorista, aki augusztus óta Los Angelesben él, ahol ösztöndíjjal tanul. A legfiatalabbak közé tartozik a listavezető 24 éves Lékó Péter sakkozó is.

Az ötven fiatal közül tizennyolcan születtek vidéken, de csak nyolcan laknak most is Budapesten kívül. Negyvenegy közülük férfi, kilenc nő. Kilencven százalékuk diplomás, negyedük külföldön tanult. Alig több mint felük él házasságban. Minden másodiknak van autója, és a legtöbben terepjáróra vágynak. Legtöbbjük sportol: úszik, teniszezik, fut vagy biciklizik. Alkoholt alig isznak - derül ki a Magyar Hírlap kiadványából.

A fiatalokat úgy választották ki a kiadvány szerkesztői, hogy ajánlatokat kértek szakújságíróktól, szakmai szervezetektől, a beérkezett száznál is több névből pedig kiválasztották a szerintük 50 legsikeresebbet. Elkészítették az ötven portrét, melyeket eljuttattak a zsűri tagjainak, akik pontozással döntötték el végül a sorrendet. A zsűri a következőkből állt: Chikán Attila, a közgazdaság egyetem rektora, Hardy Ilona, a tőzsde első vezetője, Karácsony Gergely szociológus, Veres Tibor üzletember, Czövek Hajnalka lapigazgató, Szombathy Pál, a Magyar Hírlap főszerkesztője. A zsűritagok négy szempont alapján pontozták a jelölteket:
- Mekkora sikernek mondható a jelölt eredménye korához képest?
- Mekkora jövőt ígérnek eddigi eredményei?
- Mekkora hírnevet szerzett magának és az országnak?
- Mennyire sikerült pénzre konvertálnia eredményét?

Előző
  • 1
  • 2
Következő