Az év végén az Országos Epidemológiai Központ átfogó felmérést készít a lakosság egészségéről. A kérdezőbiztosok összesen hétezer embert kérdeznek meg többek között az egészségi állapotról, az életmódról és a szociális háttérről. A megkérdezettek a bizalmas jellegű kérdések esetében - mint az alkoholfogyasztás, a mentális állapot vagy a szexualitás - maguk tölthetik ki a kérdőívet.

A kérdőívet az Országos Epidemológiai Központ (OEK) állította össze, és azt értékelést is ők végzik el. A kérdőívek begyűjtését azonban közbeszerzési eljárás útján kiadták egy cégnek.

A kérdezők 440 településen összesen 7000, véletlenszerűen kiválasztott embert keresnek fel. A kérdések elsősorban a válaszadó egészségi állapotára, életmódjára, szociális hátterére és az egészségügyi ellátások igénybevételére vonatkoznak - mondta az [origo]-nak Vitrai József, az OEK osztályvezetője. Külön részt szentelnek a táplálkozásnak. A megkérdezetteknek részben a kérdezőbiztosnak kell válaszolnia, emellett a bizalmas jellegű kérdések esetében - mint az alkoholfogyasztás, a mentális állapot vagy a szexualitás - mindenki maga töltheti ki a kérdőívet. A táplálkozással kapcsolatban ki kell tölteni egy ívet, amely a felmérést megelőző 24 órában elfogyasztott táplálékok felől érdeklődik. Ezt követően a válaszadó kap egy naplót, amelybe a következő 3 napban elfogyasztott táplálékokat kell feljegyezni.

Vitrai közölte: a hétvégén Székesfehérváron próbafelmérést végeznek, majd a tapasztalatok alapján módosítják a kérdőívet. A 7000 fős felmérésre október és december között kerül sor. Az első eredményeket várhatóan jövő márciusban publikálják. A közbeszerzési eljárás útján kiadott kérdezés összesen 30 millió forintba kerül. Emellett - Vitrai számításai szerint - körülbelül 10-15 millió forint lesz az OEK járulékos költsége. Így körülbelül 40-45 millió forintba kerül a teljes felmérés.

2000-ben a felnőttek fele elhízott volt

A legutóbbi, 2000-es felmérés során egy 30 oldalas kérdőívet kellett kitöltenie a vizsgálatban részt vevőknek. A konkrét adatokon kívül - amelyek elsősorban a magasságra, testsúlyra, korábbi betegségekre, egészségügyi vizsgálatokra, anyagi helyzetre, iskolázottságra és az általános táplálkozásra vonatkoztak - a kérdések között szerepelt például, hogy az illető mit gondol a saját egészségi állapotáról, illetve milyen hangulatban volt az elmúlt két hétben.

Az önkitöltős kérdőív elsősorban a jelenlegi egészségi és kedélyállapotra, az alkoholfogyasztásra, az öngyilkosságra való hajlamra és a válaszadó szexuális szokásaira vonatkozott 2000-ben, és Vitrai szerint idén is hasonló típusú kérdőívre lehet számítani.

A 2000-ben készült felmérés meglehetősen negatív képet mutatott a lakosság egészségi állapotáról. Minden hatodik felnőtt rossznak vagy nagyon rossznak minősítette az egészségét. Túlsúlyos vagy elhízott volt a felnőttek fele. Napi rendszerességgel dohányzott a nők közel negyede, míg a férfiaknak több mint egyharmada. Nem járt fogorvosnál a felmérést megelőző egy évben a felnőtt lakosság közel kétharmada. Legalább egy terhességmegszakításon átesett a fiatal, szülőképes korosztályba tartozó nők 28%-a. Olyan mentális egészségproblémákkal küzdött minden 6. nő és minden 11. férfi a kérdezést megelőző két hétben, amelyek akadályozták a tevékenységeiben, vagy korlátozták a társadalmi életben. Csaknem minden 4. nő és minden 5. férfiak gondolta azt, hogy semmit vagy csak keveset tehet saját egészségéért. Nyaki, háti vagy deréktáji fájdalomra panaszkodott a nők kétharmada, a férfiak fele.