Letartóztatták a földhivatali ügyintézőket

A Pesti Központi Kerületi Bíróság előzetes letartóztatásba helyezte a földhivatali ügy mind a tizenkét gyanúsítottját. Az érintettek fellebbeztek, így a végzés nem jogerős. A gyanú szerint kilenc földhivatali dolgozó pénzért soron kívül végzett el bizonyos munkákat. Hárman a gyanúsítottak közül pedig a rendőrök szerint ingatlannepperként tevékenykedtek.

Csütörtökön meghallgatta, majd előzetes letartóztatásba helyezte a Pesti Központi Kerületi Bíróság a földhivatali ügy mind a tizenkét gyanúsítottját. Az indoklás szerint ugyanis a gyanúsítottak eltüntethetnek tárgyi bizonyítékokat, okiratokat, emellett összebeszéléssel meghiúsíthatnák az eljárást. A végzés ellen a gyanúsítottak és védőik fellebbeztek, így a döntés nem jogerős.

A rendőrség kedden vette őrizetbe a vesztegetéssel gyanúsított kilenc földhivatali ügyintézőt és azt a három embert, akik a gyanú szerint ingatlannepperként tevékenykedtek. A BRFK munkatársai kedden tartottak házkutatást a Fővárosi Kerületek Földhivatalnál, és ennek során állították elő a kilenc ügyintézőt. Őket azzal gyanúsítják, hogy átlagosan tízezer forintos juttatásért soron kívül intézték a tulajdoni lapokkal kapcsolatos munkákat. Ez lényegében azt jelentette, hogy a kapott pénzért a szokásosnál jóval hamarabb, akár 24 órán belül kiadták a kért tulajdoni lapokat.

A rendőrség előállított további három, nem a földhivatal alkalmazásában álló személyt is. A BRFK sajtóügyeletese kedden az [origo]-nak elmondta: ezek a személyek szerintük ingatlannepperként tevékenykedtek, és a gyanú szerint ők vesztegették meg az ügyintézőket. Tevékenységük abból állt, hogy a földhivatalnál sorban álló embereknek felajánlották, pénzért hozzásegítik őket, hogy hamarabb elintézhessék ügyüket. A tőlük kapott pénz egy részét továbbadták az ügyintézőknek, a többit pedig megtartották.

KAPCSOLÓDÓ CIKK