Megmaradtak a régi, még a rendszerváltozás előtti utcanevek Martfűn, miután a helyi képviselő-testület legutóbbi ülésén, meghajolva az ott élők többségének akarata előtt, úgy döntött, hogy nem változtatja meg a lakosság egy része által kifogásolt elnevezéseket - mondta Balogh Edit címzetes jegyző. Így továbbra is lehet sétálni a Lenin vagy a Kun Béla utcákban.

Martfűn 1991-ben merült fel az a gondolat, hogy néhány utca nevét átkereszteljék, miután azok történelmileg elavultak és nem aktuálisak. A településen tizenhárom olyan utca található, amelynek elnevezése vita tárgya a lakosok körében, ezek közé tartozik többek között a Lenin, a Münnich Ferenc, a Ságvári Endre, a Kun Béla és a Martos Flóra utca - sorolta a címzetes jegyző, aki elmondta, hogy a lakosság véleményét az önkormányzat oktatási, művelődési és sportbizottságának tagjai "szondázták", és tapasztalatuk szerint többen voltak azok, akik ragaszkodtak a régi elnevezésekhez. Ezek szerint az utcákban lakó 2500 lakos közül 1200-an aláírásukkal is megerősítették azon véleményüket, hogy minden maradjon a régiben.

Az, hogy a többség a régi utcanevek mellett foglalt állást, elsősorban a várható pénzkiadások következménye, mert bár az önkormányzat vállalta a lakcímkártyák kicserélését, a vállalkozások vagy a gépjárművek tulajdonosainak a papírok módosítása nem kis költségbe és időbe került volna. "Így a névváltoztatási kezdeményezés nem ideológiai, hanem praktikus, kényelmi szempontok miatt hiúsult meg" - mondta a címzetes jegyző.