Pincérkedés mentális problémákkal küzdőknek

Októbertől pszichiátriai problémákban érintett emberek szolgálnak fel a budapesti RS9 színház kávézójában. A mentális problémákkal küzdő emberek pszichológus vezetése alatt dolgoznak majd - írja a Népszabadság.

Pincérként és bárpultosként dolgozhatnak ősztől a Rumbach Sebestyén utcai RS9 kávézóban pszichiátriai problémával küzdő emberek. Segítségükre lesz, és munkájukat is felügyeli majd - a kávézó főállású munkatársaként - egy pszichológus. A betegek így egyszerre próbálhatják ki magukat piaci, mégis viszonylag védett körülmények között - írja a Népszabadság.

A lap szerint az érintettek az egyszerűbb munkaköröktől a bonyolultabbakig haladva az összes elképzelhető feladatot elláthatják majd, egy év múlva pedig nagyobb eséllyel helyezkedhetnek el valódi piaci körülmények között.

Az alternatív fővárosi színházat fenntartó Astoria Színházi Egyesület és a pszichiátriai betegeknek segítséget nyújtó Soteria Alapítvány közösen indítják útjára a non-profit vállalkozást.

Bugarszki Zsolt, a Soteria ügyvezetője szerint az életük során hosszabb-rövidebb ideig pszichiátriai gondozásra szoruló betegeknek nehéz visszatérniük a hétköznapokba, különösen a munka világába. A kávéházi munkára jelentkezőket egy 12 hetes tréning keretében készítik fel, személyre szabott segítséget kapnak, de végigkísérik őket a munkakeresés összes fázisán. Bugarszki szerint a munkába álláskor már nem maga a mentális betegség korlátozza az érintetteket, hanem a hozzá kapcsolódó stigmák.

A rendszerváltás után megszűntek azok a vállalatok, amelyek állami támogatás segítségével alkalmaztak kifejezetten mentális problémával küzdő embereket. Manapság alig van ilyen munkahely, amelyek ugyan rehabilitálják a betegeket, de piacképtelenek. A pszichiátriai problémával küzdő embereknek gyakran hiányoznak a munkavállaláshoz szükséges készségei. Bugarszki szerint az is komoly gondot okoz, hogy egy-egy állásinterjú alkalmával nem tudnak "elszámolni" a különböző gyógyító intézményekben eltöltött évekkel - írja a Népszabadság.