Ruhapénzt kellene fizetniük a kirúgott vámosoknak

A Vám- és Pénzügyőrségnél zajló leépítések keretében sok frissen felvett próbaidős dolgozót bocsátanak el, akiknek helyzetét nehezíti, hogy a szabályok szerint vissza kell fizetniük az egyenruha árát. A felmondás miatt fizetendő ruhapénz akár 40 ezer forintot is kitehet. A VPOP szóvivője szerint ugyanakkor már keresik a megoldást arra, hogy könnyítsenek az elbocsátott próbaidősök terhein.

A közszférában a kormány által elhatározott leépítés a vám- és pénzügyőrséget is érinti. Sipos Jenő, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának (VPOP) szóvivője az [origo]-nak elmondta: a létszámcsökkentés keretében 808 személyt kell elbocsátaniuk. A VPOP vezetői ezen a héten egyeztetnek arról, hogy pontosan milyen területekről küldenek el embereket, és hogy hol van lehetőség átcsoportosításokra.

A szóvivő közlése szerint elsősorban a próbaidőre felvett alkalmazottaknak és a nyugdíjkorhatárhoz közeli dolgozóknak mondanak fel. Utóbbiak a jogszabályban meghatározott juttatások mellett távoznak majd a testülettől.

A próbaidősöket illetően más a helyzet. Más munkahelyekhez hasonlóan az ő esetükben is valószínűsíthető, hogy nem részesülnek olyan juttatásokban, mint azok, akik már évek, évtizedek óta a VPOP-nál dolgoznak. Sipos Jenő közlése szerint a próbaidő a pénzügyőrségnél rendszerint egy évig tart, de arra is van lehetőség, hogy rövidebb idő alatt véglegesítsenek valakit.

A szóvivő közölte: az elbocsátandók közül eddig 320 személlyel közölték a felmondás tényét. Egy részük próbaidős fiatal, akik éppen szeptemberben kezdték meg tanulmányaikat a Budapesten működő Vám- és Pénzügyőri Iskolában.

A távozó próbaidősök helyzetét ugyanakkor nehezítheti az, hogy a szabályok szerint vissza kell fizetniük a a felvételkor kapott egyenruha árát. Sipos Jenő közölte: ez egyénektől függően mintegy 20-40 ezer forintot tehet ki. A szóvivő ugyanakkor hozzátette: a VPOP vezetőjének utasítására a testület jogászai jelenleg is keresik és a remények szerint meg is találják a megoldást arra, hogy az elküldött próbaidősöknek minél kisebb teherrel járjon a felmondás.

KAPCSOLÓDÓ CIKK