Törvényi garanciát követel az EU átlagához közelítő béremelésről az egészségügyi kormányzattól a Magyar Orvosi Kamara. A szervezet elnöke szerint az egészségügyet a hálapénz tartja össze, és a lakosság már nem terhelhető további költségekkel. A kamara szerdán jelentette be, hogy jövő hét csütörtökön demonstrációt tart a minisztérium előtt.

 

"Tudatosítani kell a mindenkori hatalommal, hogy a lakosság tovább nem terhelhető, és bár a hálapénz még összetartja a magyar egészségügyet, ezzel a bélyeggel nem lehet az Európai Unióba menni" - mondta csütörtökön Éger István, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke.

A kamara kész középtávú megállapodást kötni az egészségügyi kormányzattal az EU átlagához közelítő béremelésről, ha annak biztosítják a törvényi garanciáját - írja az MTI. A kamara elnöke azt is hozzátette: a törvényileg garantált középtávú bérmegállapodás nélkül nem lehet a paraszolvencia-rendszertől megszabadítani az egészségügyet.

A kamara szerdán jelentette be, hogy jövő hét csütörtökön, október 9-én az Egészségügyben Dolgozók Demokratikus Szakszervezetével együtt demonstrációt tart a minisztérium épülete előtt, mert úgy látják: nincs párbeszéd a kamara és az egészségügyi kormányzat között. A kamara a béremelés mellett szeretne beleszólási lehetőséget az egészségügyi dolgozók jogállásáról szóló törvénytervezet módosításába. "Ez még mindig csak demonstráció és nem sztrájk lesz, de végső esetben - ha nem látunk más megoldást - megalakítjuk a sztrájkbizottságot is" - mondta a MOK elnöke.

Az [origo] ugyanakkor úgy tudja, sok orvos a kamara felhívása ellenére sem akar sztrájkolni. Kérdésünkre több fővárosi kórházban is azt mondták: nem értenek egyet a kamara sztrájkfelhívásával. Volt olyan intézmény is, ahol pedig kijelentették: nem csak egy esetleges sztrájkkal, de a kamara új elnökségének nemrégiben történt kinevezésével sem értenek egyet.

Kökény Mihály egészségügyi miniszter csütörtökön jelezte, hogy kész tárgyalni a kamarával, a megbeszélés időpontjáról levélben értesítik a kamarát. "A levél másolatát valamennyi kamarai szervezetnek elküldik, mert nem biztos, hogy a kamara elnöke hitelesen tájékoztatja a megyei szervezeteket" - mondta Kökény, aki hozzátette: törvénytelen lenne, ha a kamara sztrájkbizottságok szervezésében venne részt.

Az orvosi kamara 2001-ben és 2002-ben is számtalanszor fenyegetőzött sztrájkkal béremelés reményében, azonban országos munkabeszüntetésre nem került sor. 2002-ben az új kormány első intézkedései között szerepelt az egészségügyben dolgozók bérének átlag 50 százalékos emelése. A kamara azonban azt szeretné elérni, hogy törvényben rögzítsék, hogy az orvosok hivatásuknál fogva megfelelő díjazásra jogosultak. Egy külön részben pedig meghatároznák, hogy évente hány százalékos béremelés jár az orvosoknak, amíg el nem érik az uniós szintet.

Vojnik: a demonstrációhoz mindenkinek joga van

Vojnik Mária, az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium politikai államtitkára ezzel kapcsolatban az MTI-vel közölte, hogy szerinte nem a jogállásról szóló törvény, hanem a magasabb bérek miatt akarnak demonstrálni az orvosok. Az államtitkár szerint nem azért nem született a parlament előtt fekvő törvényhez módosító javaslat, mert azt a kormány nem akarta, hanem azért, mert "a kamara javaslata jogalkotási szempontból nem volt értelmezhető".

A béremelési követelés kapcsán Vojnik közölte: a kormányműködésének első száz napjában nagyarányú béremelést hajtott végre az egészségügyben. Egyetlen ágazat sem kapott 67 százalékos béremelést, csak a szakorvosok - tette hozzá. "A demonstrációhoz mindenkinek joga van" - mondta az államtitkár, aki azt is hozzátette: jövő hétre tárgyalni hívja a kamara vezetését.