Három éve hatályban van egy rendelet, amely diszkriminatív a rendőrnek készülő nőkkel szemben. A jogszabály szerint ugyanis csak azokat a nőket veszik fel rendőrnek, akik elérik a nők átlagmagasságának 100 százalékát (162 centiméter), míg a férfiak esetében az ő átlaguk 96,5 százalékánál (168 centiméter) húzták meg az alsó határt. A Belügyminisztérium már dolgozik a módosításon, amelynek hatályba lépése után 156 centiméter lesz az alsó küszöb a rendőrnek készülő nők számára.

A közelmúltban panasszal fordult egy nő Lamperth Mónika belügyminiszterhez. A panaszos azt kifogásolta a miniszternek írt levelében, hogy azért nem vették fel a Rendőrtiszti Főiskolára, mert a magassága nem éri el a 162 centiméteres küszöböt. A miniszteri kabinet munkatársai az [origo]-nak elmondták, Lamperth Mónika válaszában ígéretet tett arra, hogy személyesen fog tájékozódni és közbenjárni az ügyben. Ezt követően a belügyminiszter utasítására a Belügyminisztérium Egészségügyi Koordinációs Önálló Osztálya kezdett el foglalkozni az üggyel.

Forrás: [origo]
Nem mindenki állhat be a sorba

Az osztály munkatársa, dr. Kozma Mihály az [origo]-nak elmondta: átvizsgálták a vonatkozó jogszabályt, és állásfoglalást kértek szakértőktől. Tájékozódtak a külföldi gyakorlatról is, amelynek során megállapították, hogy más országok rendőrségeinél is alkalmaznak hasonló küszöböt. Kozma elmondása szerint azért van szükség a minimális magasság meghatározására, mert az intézkedő rendőrök esetében fontos, hogy már megjelenésükkel tekintélyt tudjanak parancsolni.

Kozma közölte: a Belügyminisztérium, az Igazságügyi Minisztérium és a Miniszterelnöki Hivatal által 2000-ben hozott rendelet átvizsgálásakor kiderült, hogy a jogszabály diszkriminatív a nőkkel szemben. A rendelet ugyanis azt mondta ki, hogy míg a férfiaknál az átlagmagasság 96,5 százaléka felett lehet csak valaki rendőr, addig a nőknél az átlagmagasság 100 százalékát állították be küszöbnek. A számokat illetően ez azt jelentette, hogy a férfiak esetében 168 centiméternél, a nőknél pedig 162 centinél húzták meg az alsó határt.

A BM egészségügyi osztálya ezért most egy módosító javaslatot készít a rendeletben érintett minisztériumok vezetői számára. Ezzel megszüntetnék azt a gyakorlatot, amely a magasságot illetően engedékenyebb a rendőrnek készülő férfiakkal, mint a nőkkel szemben.

Kozma Mihály elmondta: vizsgálataik során az ELTE antropológiai tanszékétől is kértek adatokat a magyar lakosság átlagos testmagasságával kapcsolatban. Ezen adatok figyelembevételével készítik el a rendelet módosítására vonatkozó javaslatot. A módosítás szerint a jövőben a nőknél is az átlagmagasság 96,5 százalékában határozzák majd meg a küszöböt. Ez azt jelenti, hogy ha a módosítás életbe lép, akkor a mostani 162-ről 156 centiméterre csökken majd az alsó határ a rendőrségi felvételiknél. Ennek alapján már felvételt nyerhetne az a 158 centiméteres nő is, aki a miniszternél panaszt tett elutasítása miatt.

A tervezett módosítással nem változna az a gyakorlat, hogy egyes szerveknél - többek között a Köztársasági Őrezrednél - vagy különleges rendőri csoportoknál (pl. kommandósok) az átlagtól eltérő fizikai feltételeket szabnak.

Pethő András