A hivatásuk mellett párttagsággal is rendelkező református lelkészek többsége inkább a lelkészi hivatást választotta. Ez a református zsinat által a lelkészeknek előírt ilyen tárgyú nyilatkozatok összesítéséből derült ki a napokban - írja a Népszabadság.

A református egyház 1538 lelkipásztora közül senki nem tagja egyik pártnak sem. Ezt Csoma Áron zsinati szóvivő közölte a lelkészektől beérkezett nyilatkozatok alapján. A református zsinat 2001 végén nyilvánította összeférhetetlennek a lelkészi szolgálatot a parlamenti képviselőséggel és a párttagsággal, ezért nyilatkozattételi kötelezettséget írt elő. Mint a beérkezett nyilatkozatok napokban lezárult összesítéséből kiderült, a lelkészek többsége inkább párttagságát adta fel, mint hogy szüneteltesse eredeti hivatását - írja a Népszabadság.

A nyilatkozattétel előírását főleg az indokolta, hogy egyes lelkészek politikai fellépése miatt szoros kapcsolatba hozta a közvélemény a reformátusokat és a MIÉP-et. Például ifjabb Hegedűs Lóránt, a MIÉP akkori alelnöke és parlamenti képviselője fellépése nyomán.

A lap szerint a lelkészek a nyáron kapták kézhez azt a formanyomtatványt, amelyet tizenöt napon belül kellett visszaküldeniük a zsinati iroda tanácsosi hivatalába. A dokumentumban arra is felhívták a figyelmet, hogy ha nem a valóságnak megfelelően nyilatkoznak, fegyelmi vétséget követnek el, és ez fegyelmi eljárást von maga után.

A visszaérkezett nyilatkozatok feldolgozása a napokban ért véget. Csoma Áron szerint ketten - Szászfalvi László MDF-es és Hörcsik Richárd fideszes képviselő - közölte, hogy "már régebb óta szüneteltetik lelkészi szolgálatukat, mivel párttagsággal járó feladatokat látnak el". Azok, akik egyházi szolgálatot teljesítenek, és valamelyik pártnak is tagjai, inkább a párttagságuktól váltak meg. A szóvivő közölte, a jobboldali pártokon kívül az MSZP és az SZDSZ tagjai között is akadtak református lelkészek. Tudomása szerint ifjabb Hegedűs Lóránt dokumentumokkal is igazolta, hogy kilépett a MIÉP-ből - derül ki a Népszabadság cikkéből.