Nem hajlandó konkrét ügyekkel foglalkozni, így nem válaszol a Fidesz felvetéseire sem a helyes közéleti viselkedés meghatározására hivatott Köztársasági Etikai Tanács. A testületet Medgyessy Péter alapította, amikor kiderült, hogy Kiss Elemér volt kancelláriaminiszter ügyvédi irodája állami megrendelésre dolgozott. A Fidesz szerint a kormány két minisztere és egy államtitkára hasonlóan etikátlanul viselkedett, és ügyükben a Tanács véleményét kérte. Az ismert jogászokból és szociológusokból álló testület ma eldöntötte, hogy nem foglalkozik konkrét ügyekkel.
A KET tagjai
Báger Gusztáv, az ÁSZ Kutatóintézetének főigazgatója; Berki Zolna, a Transparency International képviselője; Gönczöl Katalin kormánybiztos- volt ombudsman; Györgyi Kálmán volt legfőbb ügyész; Hankiss Elemér szociológus; Kilényi Géza volt alkotmánybíró;Lévai Miklós kriminológus; Solt Pél a Legfelsőbb Bíróság volt elnöke; Vértes András a Gazdaságkutató Rt. elnöke; Zlinszky János volt alkotmánybíró.

Bár egy konkrét ügy kapcsán kezdeményezte Medgyessy Péter miniszterelnök a Köztársasági Etikai Tanács (KET) felállítását, a testület nem hajlandó konkrét ügyekkel foglalkozni. A Tanácsnak ismert jogászok, szociológusok a tagjai. A testület azért alakult májusban, hogy a közéleti viselkedés etikai alapjait meghatározza.

Alakulása óta első ülését pénteken tartotta a testület, és az előzetes hírek alapján az is várható volt, hogy máris feloszlik a Tanács. A vitát az okozta, hogy a Fidesz konkrét kérdéseket tett fel a Tanácsnak, azt tudakolva, hogy mennyire etikusak azok a politikusok, akiknek történeteit szeptember 6-án elküldték a KET-nek.  A Fidesz levelében ugyan konkrét nevek nem szerepeltek, de egyértelműen rá lehetett ismerni három kormánypárti politikusra: Magyar Bálint oktatási miniszterre, Gyurcsány Ferenc sportminiszterre és Keller László közpénzügyi államtitkárra.

A testület külső kezdeményezésre nem vehet napirendre egyetlen témát sem, de a tagok bármelyike tehet erre javaslatot. A Magyar Hírlap csütörtökön megjelent információja szerint a Tanács néhány tagja szerette volna napirendre venni a Fidesz kérdéseit, mások azonban állítólag azt jelezték, hogy kilépnek, ha konkrét ügyekről kell dönteniük. A Hírlapnak Zlinszky János volt alkotmánybíró, a Tanács tagja például azt mondta, hogy "etikai kérdéseket nem lehet a gyakorlattól elvonatkoztatva vizsgálni", vagyis úgy tűnt, ő például szívesen foglalkozna a Fidesz kérdéseivel.

Végül a Tanács nem szakadt, és nem is foglalkozott konkrétumokkal. A tagok közül senki nem kérte, hogy a Fidesz kérdéseit napirendre vegyék, így azokról állítólag nem is beszéltek. A pénteki ülés után kiadott közleményük szerint egyetértettek abban, hogy a testület "nem foglalkozik egyedi ügyek elbírálásával".

Elkészítik viszont a Közéleti Etikai Kódexet, melynek első változatát megvizsgálták a közel négyórás ülésen. A testület novemberben ülésezik legközelebb.

A Köztársasági Etikai Tanács létrehozását Medgyessy Péter miniszterelnök azután kezdeményezte, hogy Kiss Elemérnek, a Miniszterelnöki Hivatal vezetőjének távoznia kellett a kormányból. Kiss azért kényszerült lemondásra, mert kiderült, hogy volt ügyvédi irodája, melyben tulajdonrészét megtartotta, jelentős állami megbízásokat vállalt minisztersége idején. Az eset nem volt törvénysértő, de Medgyessy szerint etikailag helytelen volt. A későbbi hasonló viták elkerüléséért kellene a miniszterelnök szerint a Tanácsnak irányelveket mutatnia a helyes közéleti viselkedésről.

A Tanács első ülésén megírta az alapszabályát, pénteken pedig ezt értelmezte, illetve megkezdték a Közéleti Etikai Kódex elkészítését.