Korszerű katonai bázissá válhat Taszár

Katonai repteret és logisztikai bázist hozna létre egy svájci befektetőcsoport a taszári bázison, amelytől a magyar honvédség mindenképp meg akar válni. A somogyi politikusok a kormány és az új amerikai nagykövet közreműködését kérték a befektetőcsoporttal folytatott tárgyalásokhoz.

Kétmilliárd dolláros beruházással korszerű katonai repteret és logisztikai bázist hozna létre egy svájci befektetőcsoport a taszári bázison - értesült a Népszabadság. Gyenesei István, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke a lapnak elmondta: a haderőreform keretében a magyar honvédség meg kíván válni az ország második legjobban felszerelt repülőterétől, ami ellen a helyi lakosok és politikusok lobbizni kezdtek - a kormány és az új amerikai nagykövet közreműködését kérték a tárgyalásokhoz.

Az új tervek szerint a fejlesztéseket nem Washington finanszírozná, hanem a pénzügyi befektetők, cserébe a létesítmény tulajdon- vagy kezelői jogáért.

A bezárással a hátrányos helyzetű régió elzártsága tovább nőne - véli Gyenesei.A taszári az ország második legkorszerűbb repülőtere, ahol Kaposvár, Taszár, valamint Somogy megye önkormányzata egymilliárd forintos beruházásba kezdett a létesítmény polgári hasznosítása érdekében. Az amerikaiak által nyolc éve bérelt bázist egy kormányhatározat értelmében ez év végéig használhatják az iraki önkéntesek kiképzésére.