Napi negyedóra aurafitnesz, meditáció vagy csakralégzés, és harmonikusabb lesz az életünk, türelmesek, kiegyensúlyozottak leszünk - állítják a Fény Lovagjai. A száznál alig több tagot számláló kisegyház követői szerint egy kis öntisztító gyakorlással bárkinek lehetnek testen kívüli élményei, és angyalokat is láthat. Aki viszont ennél is többre vágyik, meg akarja ismerni az emberek múltját, problémáit, annak Látónak kell születnie. Igazi Látóból viszont négy-öt is alig akad Magyarországon.

Középkorú pár járkál egy dunakeszi ház kertjében. Kezükben bronzrudacska. Csukott szemmel botorkálnak, a rúd néha megrezdül. Láthatatlan erők segítségével keresnek valamit. Nincsenek ezzel egyedül, a város ugyanis egy hétvégére spirituális és ezoterikus központtá vált. Itt tartotta kétnapos nyílt hétvégéjét a Fény Lovagjainak és Testvériségének Egyháza.

Egy fiatalember mesél az életről, mikor megérkezünk a József Attila Művelődési Házba. Száz, legfeljebb százötven, főleg idős és középkorú ember hallgatja néma csendben a sokat ígérő előadást a vörös falú nagytermében. "Az aurátok fejlődni fog" - ígéri Száraz György, az egyház egyik fiatal vezetője. Spirituális megtisztulásról és egyiptomi szertartásokról beszél. "A mi vezérfonalunk Egyiptomban gyökerezik" - magyarázza a szorgalmasan jegyzetelő hallgatóságnak, majd gyorsan befejezi előadását, és bejelenti, hogy megérkezett az ember, akire mindenki várt: itt van Horváth Zoltán, Zoli, az egyház vezetője.

"Ez egy új világ, egy új élet kezdődött el. Valami megváltozott. Az elmúlt időszakban nagyon sok emberben megszólalt egy hang" - mondja az elegánsan öltözött, alig 25 éves Zoli. Rengeteg beteg ember kereste fel évekig, ebben az évben például ezren jelentkeztek be hozzá kezelésre vagy egyszerűen csak tanácsért - állítja. Zoli ugyanis Látó. Nem az egyetlen az országban, de így is ritkaságnak számít. Ő legalább is ezt mondja magáról. "Sok sztár is jár hozzám" - mondja meggyőzően. Azt azonban nem árulja el, hogy kik.

A Fény Lovagjainak és Testvériségének Egyházát 2000 májusában jegyezték be. Követői a lélekvándorlásban hisznek, és azt mondják, hogy életünk befolyásolja, milyen formában születünk majd újjá. Szerintük a lélek rendelkezik csak teremtő erővel, ezért egész életünkben lelkünk tisztogatásával kell foglalkoznunk. Ez nem egyszerű feladat, de megéri a fáradságot, hogy ne "igáslóként vagy kerti padként szülessünk újjá".

A Fény Lovagjai szerint az élet problémái ellen a "spirituális megoldások" használnak csak. Ezek az öntisztulás ősi technikái, a fáraók Egyiptomából, ahol az emberek aktívan használták is az olyan módszereket, mint a csakralégzés, az aurafitnesz, a karmaoldás vagy az egómentesítés - mondják. Az egyház egyik tagja szerint ezek a módszerek első ránézésre olyanok ugyan, mint egy tornagyakorlat, valójában azonban a megtisztulást szolgálják. Sokkal több azonban nem derül ki a titkos módszerekről.

A különleges tisztító technikákat az egyház által szervezett tanfolyamokon lehet elsajátítani pár száz forintért. Aki végigcsinál egy egyéves programot, az olyan élményekkel gazdagodik majd, amelyek örökre bevésődnek az emlékezetébe - ígérik az egyház vezetői az érdeklődőknek. Előbb azonban át kell esni a nehéz megtisztuláson és több szertartáson. Ilyen például a négy őserővel történő keresztelés, vagy az "Út a mélységeken át" nevű szertartás. Zoli asszisztense, Gyuri szerint "ez legalább annyira misztikus, mint amilyen sokat sejtet".

Forrás: [origo]
Zoli, a Látó

Az egyház követői úgy vélik, hogy "mindenkiben megvan a látás csírája", azaz, bárki találkozhat angyalokkal, láthatja az emberek auráját és az áramló energiákat. "Mindenki megnyugtatására közlöm, hogy akik itt a sorokban ülnek, mindannyian rendelkeznek aurával, és senkinek az aurájából nem felejtették ki az asztrállelkét" - mondja Gyuri.

Mindenki egyenlő esélyekkel indul tehát az életben, bár azért egy-két kivétel is akad. Ők a Látók, akik kiemelkednek a sorból, ugyanis látják a lélek és az aura olyan részeit is, amelyek a többi ember számára láthatatlanok. Látónak azonban születni kell. Zoli például 15 éves korában jött rá, hogy különleges képességei vannak. "Gyermekkoromban történtek velem furcsa dolgok. Bevillantak aurafoszlányok, voltak megérzéseim" - mondja. Szerinte legfeljebb 4-5 hozzá hasonló képességű ember lehet az országban.

Az egyház követői tisztelik Zolit különleges képességeiért. Bár látványos bemutatót nem tart, asszisztense mutat egy példát, amely bizonyítja: Zoli valódi médium. Egy pólót vesz elő, amelyen háromszög alakban égésnyomok vannak. Mint mondja, akkor égett meg a póló, amikor tűzkezelést kapott Zolitól: az erő a hátán ment be és amikor a másik oldalon kijött, akkor keletkeztek az égésnyomok. Ennek némileg ellentmond ugyan, hogy a póló a hátán van megpörkölődve, ez azonban senkit nem zavar.

Forrás: [origo]
Itt jött ki Zoli ereje

Az emberek ugyanis hisznek Zoli erejében. Tanácsot kérnek tőle problémáik megoldásához. Bármi történik, rá hivatkoznak, tőle várnak választ. Csak ő és asszisztense megélhetését fizeti az egyház. "Másra nem futja" - mondják, de hát Zoli a Látó, neki ez jár.

Zoli - állítása szerint - minimálbéren van bejelentve az egyháznál. "Fontos, hogy nem pénzért, nyereségért oktatjuk az embereket. Gyakran mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk", hogy egy-egy találkozó, előadás, bemutató, vagy nyílt nap létrejöjjön - mondja. Szerinte addig érdemes folytatni tevékenységüket, amíg az nem a pénzről szól, amíg elkerülhető, hogy a követőknek sokat kelljen fizetniük.

Az emberek pedig őszintén hisznek benne, hogy az ősi technikák jobbá teszik életüket. Három középkorú asszony például azt meséli, hogy gyógyulni jöttek a Fény Lovagjaihoz. Amióta pedig alkalmazzák a csakralégzést és az aurafitneszt, kiegyensúlyozottabbak lettek, jobb a közérzetük, jobban bírják a munkát, mint azelőtt. Nekik már testen kívüli élményük is volt, láttak angyalokat, sőt az emberek között áramló energiákat is észreveszik. Kérdésünkre, hogy rajtunk mit látnak, csak szabadkoznak. Azt mondják, hogy ők nem tudják pontosan, mert nem Látók, de azért nevetve hozzáteszik: úgy látják, hogy nem igazán hiszünk nekik.

Egy idős, ősz hajú, copfos úr is csak jó tapasztalatokról tud beszámolni. Ő egy éve jár a Fény Lovagjaihoz. "Ha az aurafitneszt csinálom egy órán át, akkor teljesen megváltozik a közérzetem. Kiegyensúlyozottabb leszek. Jó érzés, az ember függővé válik tőle. Olyan ez, mint a drog" - mondja.

Sáling Gergő

Fotó: Barakonyi Szabolcs