Kémek és hamisítók keserítik a magyar cégek életét

A hűtlen kezelés, az ipari kémkedés, az illegális termékmásolás és a számítógépes bűnözés a legelterjedtebb gazdasági bűncselekmény Magyarországon - derül ki a PricewaterhouseCoopers gazdasági tanácsadó cég 2003-as felméréséből. A kutatás szerint a magyar nagyvállalatok 39 százaléka esik áldozatául valamilyen gazdasági bűncselekménynek. Ez az arány pedig nem csak a nyugat-európai (34 százalék), de a világátlagot (37 százalék) is meghaladja. A bűnesetek nagy része ráadásul csak a véletlennek vagy valamilyen figyelmeztetésnek köszönhetően derül ki.

Magyarországon véletlenül derül fény a legtöbb gazdasági bűncselekményre - derül ki a PricewaterhouseCoopers gazdasági tanácsadó cég által készített felmérésből. A kutatás szerint a magyar nagyvállalatok 39 százalékát éri valamilyen gazdasági bűncselekmény. Ez magasabb, mint a nyugat-európai (34 százalék) és a világátlag (37 százalék). Ráadásul jelentős (közel 10 százalékos) emelkedést mutat az előző, 2001-ben készített felméréshez képest.

A leggyakoribb gazdasági bűncselekmény Magyarországon a hűtlen kezelés (a megkérdezett nagyvállalatok 51 mondta azt, hogy volt már ilyen bűncselekmény áldozata) és az ipari kémkedés (30 százalék). Harmadik helyen az illegális termékmásolás áll, amely a megkérdezett cégek 18 százalékát érinti, de komoly problémát okoz már a számítógépes bűnözés is (16 százalék). A felmérés szerint az emberek jelentősen túlbecsülik ugyanakkor a korrupció mértékét: a megkérdezettek szerint ez a magyar vállalatok legalább 58 százalékánál előfordul, bár a felmérés szerint a korrupció csak a cégek 14 százalékát érinti.

A kutatás szerint a bűnesetek 53 százaléka csak a véletlen szerencsének köszönhetően derül ki. Igaz, hatékonyak lehetnek a felderítésben a figyelmeztető tippek, illetve a külső, vagy belső ellenőrzések (ezek az esetek 50-50 százalékában játszanak szerepet).

A gazdasági bűncselekmények a felmérés szerint leginkább a pénzügyi szektort érintik. Leggyakrabban a bankok, biztosítók az áldozatok. Magas ugyanakkor az arány a távközlésen, a médián és szolgáltatóiparon belül is.

A PricewaterhouseCoopers szerint a hazai nagyvállalatok mindössze 7 százalékát éri igazán nagy értékű, 1 millió dollárnál (235,5 millió forint) nagyobb veszteség gazdasági bűncselekmények miatt. Világszerte ugyanakkor átlagosan 2,2 millió dollárt (471 millió forintot) vesztenek a nagyvállalatok a különböző bűncselekmények miatt. Ráadásul a ebbe nem számították bele a legnagyobb, úgynevezett "megacsalásokat".

Ebbe a körbe a 100 millió dollárnál (21 milliárd 414 millió forintnál) nagyobb értékű bűncselekmények tartoznak. Ilyenből azonban nagyon kevés van: a világszerte megkérdezett 3623 cégből mindössze 8 számolt be ilyen nagy összegű bűncselekményről. Ezekkel együtt átlagosan már több mint 6 millió dolláros (1 milliárd 284,5 millió forintos) veszteség érte a világ nagyvállalatait.

KAPCSOLÓDÓ CIKK