A hétfői interpelláció szavazásán csak Szili Katalin házelnök igen szavazata mentette meg Gyurcsány Ferenc sportminisztert. A szavazás érdekessége, hogy Gyurcsány két korábbi ellenzője, Szili és Jánosi György választmányi elnök is igennel szavazott. Az MSZP vezetőinek nyilatkozataiból úgy tűnik, ma már nem a kormány átalakítását sürgetik, hanem a párt működését, illetve a párt-frakció-kormány viszonyának átrendezését tűzték ki célul, így lekerült a napirendről Gyurcsány leváltása. Ennek ellenére a sportminiszterre további próbatételek várnak fideszes kérdések formájában.

Fotó: Barakonyi Szabolcs
Gyurcsány Ferenc

Rendkívül szoros szavazáson, Szili Katalin házelnök voksával fogadta csak el a parlament Gyurcsány Ferenc sportminiszter válaszát Szíjjártó Péter fideszes képviselő interpellációjára hétfőn. Két MSZP-s és két SZDSZ-es képviselő tartózkodott, többen pedig nem nyomták meg a gombot. Szili sorsdöntő szavazata azért is érdekes, mert korábban egyike volt azoknak a vezető MSZP-s politikusoknak, akik Gyurcsányt bírálták a nyilvánosság előtt. "Mindaddig, amíg a pártunk a nómenklatúrától nem szabadul meg, addig ezzel szembe kell néznünk" - válaszolta szeptember elején az MSZP-s elnökhelyettese a Hír TV-ben arra a kérdésre, mi a véleménye Gyurcsány Ferenc üzleti ügyeiről. Néhány nappal később egy sajtótájékoztatót követően kijelentette azt is: "az elmúlt fél év erkölcsi amortizációjának megálljt kell parancsolni".

Az MSZP egyik vezető politikusa is megjegyezte hétfőn, hogy miután Szili megszavazta Gyurcsány válaszát, a jövőben "nem nómenklatúrázhat". Az elnökhelyettes véleményének megváltozására utal ugyanakkor az is, hogy a Népszavának adott szombati interjújában már nem tett utalást személyi problémákról, csupán az MSZP és a kormány politikáját bírálta a korábbihoz hasonló hangnemben. Azt mondta: "hiányzik a cél, az erő, az eszköz, a határozottság és az érzelem az MSZP-ből és a kormányból". Szerinte a kormány és a párt politikája közötti félreértések és hiátusok elsősorban nem kommunikációs hibákból, hanem tartalmi kérdésekből adódnak. A száznapos programokra utalva közölte: a helyzet olyan, mintha adtak volna a társadalomnak egy csokor virágot, amelyet most szálanként visszavesznek.

 

Gyurcsány másik nagy bírálója, Jánosi György választmányi elnök, volt sportminiszter is felhagyott utódja fúrásával. Az [origo]-nak azt mondta: Szili szombati nyilatkozata is rávilágít arra, hogy itt nem a párton belüli pozícióharcokról van szó. "A kormányon belüli esetleges átalakítás lekerült a napirendről, ezzel kapcsolatban a párt vezetése több fórumon is jelezte az igényét és javaslatot is tett" - közölte, hozzátéve: a miniszterelnök láthatóan úgy döntött, hogy nem változtat a kormány összetételén, és az megkérdőjelezhetetlen, hogy Medgyessy joga dönteni ebben a kérdésben.

 

A szeptember végi választmányi ülésen úgy tűnt, hogy megerősödött Gyurcsány pozíciója az MSZP-n belül. A sportminiszter beszédében azt kérte a pártjától és a vezetéstől, hogy öntsenek tiszta vizet a pohárba: álljanak ki mellette, vagy mondják meg, ha nincs rá szükség, és akkor kéri majd a felmentését a miniszterelnöktől. Bizalmi szavazás nem volt Gyurcsányt illetően, ám a sportminiszter nagy tapsot kapott.

 

Annak ellenére, hogy az MSZP vezetői hétfőn ismét kiálltak Gyurcsány mellett, a sportminiszter ügye még nem zárult le véglegesen. A Fidesz ugyanis újabb kérdéseket ad be a közeljövőben Gyurcsány ingatlanjaival kapcsolatban. Szíjjártó Péter az [origo]-nak elmondta: kedden írásbeli kérdést adott be a kancelláriaminiszterhez a legutóbbi ingatlanügy kapcsán, de további interpellációk is várhatók. Mivel a kérdés feltevője valószínűleg a későbbiekben sem fogja elfogadni Gyurcsány válaszát, a kormánypárti képviselőknek kell ismét megvédeniük a minisztert.