A szocialista vezetők nyilatkozataiból az derült ki, hogy most a személyi kérdések helyett inkább a párt és a kormány viszonyát kívánják rendezni. "Erősödik a felismerés, hogy határozottabb, erősebb politikai centrummá kell formálni a pártot" - mondta Jánosi György. Szerinte a legfontosabb cél, hogy az MSZP egyenrangú partneri viszonyt alakítson ki a kormánnyal annak érdekében, hogy a párt befolyással legyen a kormányzati döntésekre.

 

Forrás: [origo]
Jánosi György

"A gondolkodás és a belső vita amiatt van, mert a kormány nyári hibái azt a látszatot keltették, hogy eltértünk a programtól. A kritika középpontjában a kormányzat tevékenysége áll, ennek a korrekcióján gondolkodik most a párt vezetése" - tette hozzá a választmányi elnök.

 

Jánosi szerint a változáshoz elsősorban szervezeti átalakításra van szükség, és csak másodsorban személyi változásokra. Korábban Hiller István alelnök is azt mondta: "téved, aki azt gondolja, hogy a problémákat csak személyi változtatásokkal meg lehet oldani, de az is, aki azt hiszi, hogy semmilyen személyi változás nem szükséges". Jánosi ezzel egyetértve megjegyezte ugyanakkor azt is, hogy az esetleges személyi változtatásokról viszont a párt vezetőségének kell döntenie. "Új szervezeti formák és új személyek kellenek, akik jobban összekötik a pártot és a kormányt" - vélte a választmányi elnök, aki szerint erre azért lenne szükség, hogy idejében értesüljenek már a kormánydöntések előkészítéséről is. Hozzátette: végig kell gondolni, hogy mi lenne ennek a megfelelő formája. Szerinte megoldás lehet egy ügyvivői testület felállítása.