Forrás: ORIGO
Kovács László

"Javítani kell a párt, a frakció és a kormány közötti együttműködést, a munka és a kommunikáció összehangolását" - mondta Kovács László pártelnök a szervezeti változások lehetőségéről és Jánosi felvetéséről. "A párt és a kormány viszonyában meghatározó az egymásrautaltság, hiszen közös érdek a siker és a kudarc elkerülése. Sem a párt nem növelheti a népszerűségét a kormány rovására, sem a kormány a párt rovására, mert annak a vége a 2006-os választások elvesztése" - tette hozzá.

 

Kovács szerint a pártnak nem az a dolga, hogy a nyilvánosság előtt a különállását hangsúlyozza és szembemenjen a kormánnyal, hanem "hogy ha indokolatlan eltérést érzékel a kormányprogram és a kormány lépései között, akkor azt jelezze, de ne a sajtón keresztül". A pártelnök szerint ez a jelenlegi keretek között megvalósítható, nem is kellene új testületet felállítani hozzá.

 

A pártelnök szerint jobban kell hangsúlyozni a célok ütemezését. Mint elmondta, a közeljövőben kezdeményezni fogja, hogy rövid időn belül tekintsék át, hogy a kormányprogramba foglalt legfontosabb célok előre láthatólag milyen időrendben érhetők el, és ezt hozzák nyilvánosságra. "Ez a kormányzati munka kiszámíthatóságát fogja növelni" - vélte Kovács László, aki szerint ez az MSZP népszerűségének növekedését is hozná.

 

Kiss Péter kancelláriaminiszter hasonló véleményen van. Az MSZP Baloldali Tömörülés Platformjának szombati ülésén is azt mondta: új kormányzati politizálásra van szükség. Úgy vélte, fontos lenne, ha a kormány, a párt és a frakció összehangoltan, egymást erősítve működne. "Ez nem szervezeti kérdés, hanem főleg politikai felfogásbeli" - mondta az [origo]-nak. "Másképp kell megvalósítani a programot, mint másfél éve, mert változtak a körülmények" - közölte.

 

Kapcsándi Dóra

 

Fotók: Barakonyi Szabolcs