Az [origo] értesülései szerint befejezte munkáját az a fegyelmi bizottság, amely Fürst György terézvárosi szocialista alpolgármester szerepét vizsgálta egy sikkasztási ügy kapcsán. A testület nem hivatalos információink szerint több ponton elmarasztalta a kerületi vezetőt, és ezért azt javasolta a képviselő-testületnek, részesítse megrovásban Fürstöt.

 

Fürst György MSZP-s alpolgármester munkajogi felelőssége is megállapítható egy, a kerületet is érintő sikkasztási ügyben - az önkormányzatnál a politikus szerepének vizsgálatára alakult fegyelmi bizottság szerint. A testület - az [origo] információi szerint - megállapította többek között azt, hogy Fürst túlterjeszkedett hatáskörén, olyan pénzügyi műveletekre adott engedélyt, amelyekre nem volt felhatalmazása.

A sikkasztási ügy miatt 120 millió forintja tűnt el az önkormányzati tulajdonú Terézvárosi Vagyonkezelő Rt.-nek. Emiatt nem fizet a kerület közös költséget az önkormányzati lakások után. Mivel a háromfős bizottság szerint Fürst is hibázott, ezért azt javasolják a képviselő-testületnek, marasztalják el a politikust, részesítsék megrovásban. Fegyelmi vétség megállapítása esetén ez a legenyhébb szankció, amivel valakit sújthatnak a képviselők.

Fürst Györgyöt az üggyel kapcsolatban közölte, hogy eddig nem tájékoztatták a fegyelmi vizsgálat eredményéről, ezért nem is ismeri a bizottság döntésének indokait. Hozzátette, hogy a testület szerinte elfogultan járt el, politikai összetétele miatt borítékolható volt, hogy milyen megállapításokat tesznek majd. Kifogásolta, hogy a testület nem idézte azokat a tanúkat, akiknek meghallgatását kérte. Benyújtott iratokat is, amelyek azt támasztják alá, nem hibáztatható a sikkasztási ügyben, de szerinte ezeket a dokumentumkra sem tartott igényt a fegyelmi bizottság. Fürst amennyiben a képviselő-testület is elmarasztalná, munkaügyi bírósághoz fordul.

A bizottság jelentése várhatóan nagy vitát vált ki a jövő heti rendkívüli képviselő-testületi ülésen, ahol megtárgyalják az ügyet. A fegyelmi bizottság ugyanis két jobboldali és egy szabad demokrata képviselőből állt, MSZP-s nem volt tagja a testületnek.

Hivatalosan még egyik frakció sem foglalt állást Fürst fegyelmi ügyében előzetesen, mert még nem ismerik a jelentés szövegét. Csak a részletes jelentés tanulmányozása után döntenek arról, hogyan szavaznak.

A jobboldal és a szabad demokraták ugyanakkor várhatóan támogatják a jelentést. A kerületben ugyanis - bár a koalíciós megállapodást formálisan még nem bontották fel -, gyakorlatilag augusztus 29-óta nincs együttműködés az MSZP és az SZDSZ kerületi frakciói között. Erre pedig azért került sor, mert az SZDSZ kezdeményezte, hogy vizsgálják meg Fürst felelősségét a sikkasztási ügyben.

- Mintha puccsal vette volna át a kerület irányítását a helyi MSZP - véli Rabin László, a VI. kerület munkájától, hatáskörétől megfosztott SZDSZ-es alpolgármestere. Szerinte ugyanis a két párt már a választások előtt megállapodott a későbbi együttműködés részleteiről, így arról is, hogy az SZDSZ egy alpolgármestert delegálhat, mindezt szerződésben is rögzítették. Így a választói akaratot veszik semmibe a szocialisták azzal, hogy a szabad demokraták nem vehetnek részt a kerület vezetésében - vélte Rabin.

Komáromi Gergely