Rágalmazásért és személyiségi jogai megsértéséért pert indít Szadai Károly, a Magyar Rádió Közalapítvány kuratóriumának elnöke Újhelyi István szocialista országgyűlési képviselő, médiapolitikus ellen.

"Újhelyi István azzal vádolt meg engem többek között, hogy olyan dokumentumok birtokában voltam, amelyek segítségével Kondor Katalint sakkban tartottam, megzsaroltam" - közölte keddi, az intézmény gazdasági helyzetéről tartott sajtótájékoztatóján Szadai Károly. "Azt kérem a nyilvánosság segítségével Újhelyi úrtól, hogy lehetőleg ne bújjon el mentelmi joga mögé, és a bíróság előtt vállalja kijelentéseit" - tette hozzá.

A nap folyamán Újhelyi István a hírre reagálva azt mondta, "ha tisztázódik, hogy Kondor Katalin ügynök volt-e, Szadai Károly is elgondolkodhat azokon az összefüggéseken, amelyekre én rákérdeztem". "A politikusok a vitáikat a politikai színtéren szokták rendezni, jogi megkeresés esetén jogi választ is tudok adni" - mondta Újhelyi István.

A szocialista politikus szeptember 29-én - néhány nappal azután, hogy a Népszava Kondor Katalin állítólagos állambiztonsági múltjáról jelentetett meg cikket - azt mondta sajtótájékoztatóján: fideszes politikusoknak olyan dokumentum lehetett a kezében, amellyel sakkban tarthatták a Magyar Rádió elnökét.

Az MSZP-s képviselő feltette a kérdést: volt-e "olyan papír" Kövér László volt titkosszolgálatokat felügyelő miniszter és akkori személyi titkára, a rádió kuratóriumi elnökségének mai vezetője, Szadai Károly kezében, amelynek "nyilvánosságra kerülésétől tartott" Kondor Katalin. "Azt gondolom, hogy igen" - tette hozzá Újhelyi István. Kövér László, a Fidesz választmányi elnöke még aznap jogi lépéseket helyezett kilátásba Újhelyi Istvánnal szemben.