Turisztikára költik a mozgáskorlátozottakra szánt milliókat

A felajánlott minisztériumi támogatás sem mozdította előre a szállás- és vendéglátóhelyek akadálymentesítését, vagyis a mozgáskorlátozottak számára is használhatóvá tételét. A rendelkezésre álló 209,7 millió forintból - érdeklődés hiányában - összesen 30 millió forintot osztott szét a minisztérium. A fennmaradó pénzt turisztikai célokra fordítják, és egyelőre nem tudják, hogy jövőre is lesz-e hasonló pályázat.

Összesen tízen - közülük mindössze ketten a fővárosból - jelentkeztek a gazdasági tárca szállás- és vendéglátóhelyek akadálymentesítésére kiírt pályázatára, így csak 30 millió forintot osztottak szét a rendelkezésre álló 209,7 millió forintból. Az érdeklődés minimális volt, pedig törvény kötelezi az éttermeket és szállodákat, hogy 2004 végéig végezzék el a szükséges átalakításokat, hogy a mozgáskorlátozottak is könnyen bejuthassanak és használhassák a vendéglátóhelyeket.

A pályázati kiírás szerint az elnyerhető vissza nem térítendő támogatás legfeljebb ötmillió forint lehetett, de nem léphette túl a teljes beruházás 30 százalékát. Az [origo]-nak a gazdasági tárcánál elmondták, hogy ennél magasabb arányban jövőre sem tudják támogatni az akadálymentesítést, mert a jövő évi költségvetésben sem lesz rá lehetőség, sőt egyelőre azt sem tudják, hogy jövőre lesz-e hasonló pályázat. A tárca illetékese szerint ugyanakkor, ha nagyobb arányú lenne a támogatás, akkor sem lenne sokkal nagyobb az érdeklődés, mert egy olyan beruházásról van szó, ami rövid távon nem térül meg. "Szemléletváltozásra lenne szükség a vendéglátósoknál, nem csak a gyors profitot kéne szem előtt tartaniuk" - tette hozzá.
 
A pályázaton nyertes éttermek, szállodák különféle átalakításokba kezdtek a mozgáskorlátozottak érdekében, az építkezésre fordított pénz egy részét az átalakítás befejezésekor kapják meg a minisztériumtól. A legegyszerűbb, legolcsóbb megoldás a rámpák építése a főbejáratok elé, azonban a legtöbb helyen ez nem elég a bejutás biztosításához: nagyobb, és vagy befelé vagy oldalra nyíló ajtókra van szükség - mondta Antal Katalin, a Gazdasági Minisztérium fejlesztési főosztályának vezető-helyettese. Több szállodában a szobákat és a mellékhelyiségeket alakítják át, egy debreceni fürdőben lejárót építenek az a medencéhez. A pályázat szabályai szerint a beruházásoknak két éven belül kell elkészülniük.