Kökény Mihály egészségügyi miniszter csütörtökön bejelentette, hogy Gőbl Gábort, az Országos Mentőszolgálat volt főigazgatóját tudományos-oktatási főigazgató-helyettessé nevezi ki. A döntés érdekessége, hogy Csehák Judit korábbi egészségügyi miniszter fegyelmi vétségek miatt váltotta le Gőblt. Kökény most azt mondta, hogy időközben tisztázódott, hogy a leváltott főigazgató nem követett el visszaélést, ráadásul visszavonta a munkaügyi bírósághoz benyújtott keresetét, amelyben megtámadta Csehák döntését.

Gőbl Gábor, az OMSZ augusztusban fegyelmivel eltávolított főigazgatója ismét a mentőszolgálatnál dolgozhat Kökény Mihály döntése alapján. Igaz, Gőbl a továbbiakban már nem első számú vezetője lesz az intézetnek: a jövőben tudományos-oktatási főigazgató-helyettesként tevékenykedhet. Kökény szerint Gőbl visszahelyezése azért történhetett, mert a volt főigazgató visszavonta a munkaügyi bírósághoz beadott keresetét, amelyben megtámadta azt a határozatot, amelynek alapján kirúgták. A miniszter és a volt főmentős a békülést azzal magyarázta még, hogy bár a fegyelmi vizsgálat súlyos hiányosságokat állapított meg, azóta tisztázódott, hogy Gőbl nem követett el visszaéléseket, és bűncselekmény gyanúja sem merült fel vele kapcsolatban. Bár erről nem beszélt sem Kökény, sem Gőgl, az is közrejátszhatott újbóli kinevezésében, hogy a szakma egyöntetűen támogatta, nem értettek egyet leváltásával.

Az OMSZ korábbi főigazgatóját agusztusban váltotta le Csehák Judit korábbi egészségügyi miniszter. Döntésének oka az volt, hogy a mentőszolgálat ellenőrzésekor olyan szabálytalanságok merültek fel, amelyek Csehák indoklása szerint "felvetették a felelősségre vonás szükségességét". A fegyelmi tanács július 25-én döntött arról, hogy fegyelmivel küldik el Gőblt, ezután Csehák visszavonta megbízatását.

Az OMSZ-nél a minisztériumi vizsgálat előtt tavaly nyáron az Állami Számvevőszék, ősszel pedig a minisztérium megbízásából vizsgálódó Proware Kft. is szabálytalanságokat állapított meg. A minisztériumi egy korábbi közleménye szerint a vezetők tavaly február óta alig tettek valamit a feltárt szakmai és gazdasági problémák, hiányosságok felszámolásáért.

Gőbl Gábor, a leváltott főigazgató ezután munkaügyi pert akart indítani, mert nem ért egyet a fegyelmi határozattal. A feltárt hiányosságokkal kapcsolatban korábban a főigazgató azt mondta: "ilyen nagy szervezetnél könnyen előfordulhatnak hibák".