Elbontották a keszthelyi palánkokat

A keszthelyi volt téglagyár területén álló, roma kisebbségiek lakta épületeket részben körülvevő palánkokat - amelyeket "gettósítónak" ítéltek néhányan - csütörtökön délutánra lebontották - nyilatkozta Mohácsi József, a város polgármestere.

"Három hónappal ezelőtt, a helyi cigány kisebbségi önkormányzat és az érdekeltek tudtával kizárólag esztétikai okokból állíttattuk fel a lakkozott, szabad ki-bejárást biztosító palánksort a rossz állapotú, három évvel ezelőtt bontásra ítélt épületek körül; s mostanában valakik vihart kavartak egy pohár vízben, a gettósító jelzővel" - közölte Mohácsi József. Hozzátette: a palánkok lebontásával a valódi probléma még nem oldódott meg, legfeljebb "a kíváncsi külföldi turisták kaptak ismét fotó- és videotémát".

"Egy jogosult bérlő és öt jogosulatlanul ott lakó család él a lakásokban, ráadásul ez az öt lakásfoglaló család évek alatt 4,5 millió forintnyi köztartozást halmozott fel, amit jelenleg bírósági úton próbálunk behajtani" - mondta a polgármester. Valószínűnek tartja, hogy a "viharkavarás" innen eredeztethető, mert a képviselőtestület egyetlen ellenzéki tagja sem emelt kifogást a palánkok megléte miatt.

"A bírósági eljárástól függetlenül kilakoltatás vár a jogosulatlan lakásfoglalókra, s hogy miként oldható meg elhelyezésük, arról két héten belül egyeztető megbeszélést hívunk össze a cigány kisebbségi önkormányzat képviselői és Teleki László, a MEH romaügyekért felelős politikai államtitkára részvételével" - közölte Keszthely első embere.

Teleki László elmondta: tájékozódik az ügy részleteiről, és úgy megy a tervezett megbeszélésre. "Annyi biztos, hogy nem a törvény szabta kötelesség, azaz az öt család 4,5 millió forintos köztartozásának eltüntetése címén megyek majd Keszthelyre, hanem valamilyen lakásmegoldási mód megtalálása érdekében" - fűzte hozzá a politikai államtitkár.