Ma délután tüntetnek az egészségügyiek

Orvosok és kórházi dolgozók tüntetnek csütörtök délután az Egészségügyi Minisztérium előtt. A demonstrációt az orvosi kamara és az egészségügyi dolgozók szakszervezete hirdette meg, hogy felhívják a tárca figyelmét az együttműködés hiányára, emellett kérik, hogy törvény garantálja az orvosok bérének folyamatos emelését. Az orvosi kamara küldöttsége tegnap a szakszervezet képviselői nélkül nem volt hajlandó tárgyalni a minisztériummal.

Demonstrációt tart csütörtökön délután 14.30-kor a Magyar Orvosi Kamara és az Egészségügyben Dolgozók Demokratikus Szakszervezete az Egészségügyi Minisztérium épülete előtt. "A minisztérium épülete előtt transzparensekkel és beszédekkel tiltakozunk az ellen, hogy nincs érdemi tárgyalás a kamara és a kormányzat között" - nyilatkozta korábban Éger István a kamara elnöke. A demonstrálók a munkakörülményeik javítását, és az orvosok bérének folyamatos emelését szeretnék elérni. Emellett nem értenek egyet az orvosok és egészségügyi dolgozók jogállásáról szóló törvényjavaslattal.

A demonstráció előtti napon, szerdán az Egészségügyi Minisztériumba hívták egyeztetésre a Magyar Orvosi Kamara vezetőit, a kamara azonban a szakszervezet képviselői nélkül nem volt hajlandó a tárgyalásra. A szakszervezet ugyanis nem kapott meghívót a találkozóra. Vojnik Mária, a tárca politikai államtitkára a tárgyalóteremben ugyan marasztalta a két szervezet képviselőit, de a Cser Ágnes vezette szakszervezetet nem fogadta el különálló tárgyalópartnerként, csak a MOK delegációjának részeként. Mint mondta, a szakszervezeti ügyekben az érdekvédelmi tanács a kompetens partner.

Kökény Mihály egészségügyi miniszter a demonstráció kapcsán közölte: a kamara nyitott kapukat dönget, hiszen lenne lehetősége a tárgyalásra.